Новини

Ротационна версия: Борисов оставя Денков премиер, за да може Габриел да е външен министър

   
Ротационна версия: Борисов оставя Денков премиер, за да може Габриел да е външен министър
  google

Външно вземѝ или умри!

Така изглежда войната в анти-коалицията, която се раздира от вражди кой ще овладее министерството, което владее връзките със света, пише pik.bg.

В петък Бойко Борисов заплаши, че може да няма ротация и ГЕРБ-СДС да не приеме оставката на Николай Денков като премиер.

Защо? Защото лидерът на най-голямата партия иска да покаже на ППДБ, че той командва положението и няма да им отстъпи Външно.

За да запази поста външен министър за ГЕРБ, Бойко Борисов може да остави сегашната конструкция, в която Николай Денков е министър-председател, а Мария Габриел е вицепремиер и министър на външните работи.

Според лидера на ГЕРБ, България се намира на кръстопът: не е ясно кога ще получи сухопътен достъп до “Шенген” и кога ще влезе в Еврозоната - затова на страната й е нужен опитен дипломат и международник, а не физико-химик начело на МВнР.

Според мои източници от ППДБ, в групата са объркани от маневрите на лидера на ГЕРБ. Страховете се подклаждат от възможността да има избори 2 в 1 на 9 юни, които могат да доведат до срив в електоралната подкрепа за коалицията. Тя се тресе вътрешно от неяснотата “Продължаваме промяната” и “Демократична България” заедно или поотделно ще се явяват на евровота. Кирил Петков не е сигурен дали на евентуални предсрочни избори Христо Иванов и Атанас Атанасов няма да решат да заявят самостоятелно участие, тъй като търпят големи репутационни щети от непрекъснатите скандали, раздиращи “Промяната”, и от слабото управление на кабинета.

“Всеки вторник, като се събере парламентарната група, се ядосваме на едно нещо - как така Делян Пеевски ще ни командва и ще определя дневния ред на държавата?! Кой е той? С какво право? Може да не харесваме Бойко Борисов, но му признаваме качествата на държавник и правото да се произнася като председател на първата политическа сила. Кирил Петков вдига рамене и казва:”Ми тя Лена нали написа, че ГЕРБ и ДПС са в коалиция!?” Но пък Бойко Борисов отговори, че Йордан Цонев води при него Асен Василев. Объркана история, която ни изнервя!” Това ми довери народен представител от ПП, пожелал анонимност. Според негов колега, в ППДБ са възмутени от предложението на ГЕРБ разпределението на членовете на регулаторните органи да бъде прието така: 1/3 за ГЕРБ, 1/3 за ППДБ, 1/3 за ДПС. Така че разправиите с кадровите кадрили тепърва предстоят.

На 30 март ще се проведе конференция на “Продължаваме промяната”, на която се очаква да просветне стаяваното напоследък огромно напрежение между Кирил Петков и Асен Василев. На финансовия министър му е ясно, че именно Лена Бориславова е предоставила на Атанас Чобанов от Bird документите, предизвикали скандала “Чаталджа”. Освен това Кирил Петков много се дразни от близостта на Асен Василев с Делян Пеевски.

Соня Колтуклиева


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14