Новини

НИМ в центъра на София: Трябва ли да бъде преместен музеят

   
НИМ в центъра на София: Трябва ли да бъде преместен музеят
  google

Говорим много за България. Знаем ли обаче собствената си история и има ли откъде да я научим? Къде да заведем децата си, за да им покажем това, което са изградили и сътворили хората преди нас? С манифест за националния музей художникът и дъщеря на президента Жельо Желев - Станка Желева и Мартин Иванов – историк, бивш министър на културата и посланик искат той да бъде изграден на централно място, на достатъчно голяма площ и с вдъхновяваща съвременна експозиция.

Възможно ли е това? 

Ние сме горди с нашата история, но същевремнно сме неисторично общество. Отбелязваме празниците като пореден почивен ден. Историята се възприема като нещо, което декларативно трябва да покажем, без реално да осмислим колко по-различни сме, благодарение на нея. Това каза в студиото на „Събуди се” по Нова тв Мартин Иванов – историк, бивш министър на културата и посланик.

„Нашата цел е да помогнем българите да се сдобият в подобаващо място, в което да се запознаят те и чужденците с нашата история. Не е целта да преместим НИМ, а да се пводигне темата, че е крайно време обществото да се сдобие със символи на държавност, които да ни даде необходимата национална гордост ”, уточни той.

Според Станка Желева в България няма един голям, модерен исторически музей, в който да се влезе и да се види невероятната ни история. „По българските земи са открити много следи от различни цивилизации и култури. В България е открито най-древното злато в света. Всичко това, трябва да бъде показано и разказано”, добави тя.

Желева уточни че ЦУМ може да се превърне в добро място за такава инициатива. „Този комплекс е много подходящ за музей”, добави тя.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14