Новини

Заговор срещу Кирил Петков. Асен Василев и Пеевски му взимат главата

   
Заговор срещу Кирил Петков. Асен Василев и Пеевски му взимат главата

Кирил Петков да подаде оставка като съпредседател на ПП и да излезе от политиката.

Такава е оперативната мисия на лагера в "Промяната", гравитиращ около другия съпредседател Асен Василев. В него влизат Даниел Лорер, Искрен Митев и още поне десетина депутати, пише ПИК.

Те ще ползват като аргумент срещу Петков скандалните му контакти с олигарха-лобист Спас Русев (заснети от Соня Колтуклиева и ПИК), след които произтекоха определени активности в КЗК спрямо сделката "Виваком" - "Булсатком".

Според вътрешна информация войната в редиците на ПП е ескалирала до крайна степен. Кирил и Асен вече не си говорят, не се появяват заедно публично, водят паралелни политики.

Петков се ползва с фанатичната подкрепа на Лена Бориславова, Никола Минчев и премиера Николай Денков. Той контролира и мнозинството сред народните представители, така че чисто формално шансовете са на негова страна.

Конфликтът се е отпушил след разкритията за тъй наречената афера "Чаталджа", появили се в близкия до Лена Бориславова сайт "Бърд". Връзката на Петков с журналиста от "Бърд" Атанас Чобанов е публична - двамата са били партньори във фондация "Корал".

По-късно прокуратурата образува досъдебно производство срещу Лена Бориславова за изнасяне на класифицирана информация към Чобанов (данни за "Южен поток"), докато тя е шефка на премиерския кабинет.

"Чаталджа" е вътрешнопартийна интрига в рамките на "Промяната", опит на Петков и Бориславова да отстранят влиятелния в правителството финансов министър, потвърдиха пред ПИК два независими един от друг източника от средите на сглобката.

Косвено потвърждение в тази посока даде и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви "Чаталджа" за "приятелски огън".

В последно време лобито около Асен Василев отговаря мълниеносно, давайки да се разбере, че няма да се предаде толкова лесно. Интересното е, че Асен се ползва с личната протекция на силната фигура в управлението Делян Пеевски, който настоява той да остане финансов министър след ротацията. Пеевски протежира активно и шефа на НАП Румен Спецов, за когото се знае, че работи колкото за ПП, толкова и за ДПС, и то от години.

 

Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14