Анализи

Специализираните институции без затруднение могат да сглобят пъзела около Нотариуса и Пепи Еврото

   
Специализираните институции без затруднение могат да сглобят пъзела около Нотариуса и Пепи Еврото

За близо месец след убийството на Мартин Божанов, разследващите органи все още не са стигнали до категорична яснота по отношение на замесените в престъпната група на т.нар. Нотариуса, на обвързаностите с хора от различни институции и служби от правосъдната система. И все още излизат парчета от пъзела. Преди около 3 години от Антикорупционния фонд (АКФ) извършиха разследване за схемите на Божанов, сезираха служби. 

"Разследването беше гледано над милион пъти, но общо взето не последва – коментира пред БНР-Радио София директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев. – Все пак се натъкнахме на опити на тогавашния главен прокурор Иван Гешев с повод и без повод да неглижира изнесената от нас информация, да я окачестви като фантазии на дилетанти, които искат да привлекат обществено внимание."

По думите на Станкушев категорично ясно е, че са съществували две престъпни групи, които са действали в последните повече от 10-12 години, а може би и 20.

В създадената комисия в Народното събрание над 3 часа и половина са изслушвали членове на АКФ. 

"Те си задаваха въпроса Как така може да не се е знаело това, което сега се коментира усилено. Призовахме ги да си отворят протоколите от случаите, в които е бил изслушван господин главния прокурор Иван Гешев. В тези стенограмите се вижда как еднозначно, надменно и присмехулно, на моменти леко невъзпитано той отрича каквото и да е. Това означава, че все пак народни избраници са били запознати и са поставяли въпроси. Фактически всякакви опити да се дискутират проблематиката със съществуването на организирани престъпни групи е парирана в зародиш от самия него (Гешев – бел.ред.) Какво да говорим за надолу по вертикалата в структурите на прокуратурата."

Бойко Станкушев обясни, че от АКФ са предали наличната им информация на тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

"Той се задейства тогава, но за часове информацията, какво е говорено в кабинета му, изтече. Втория път папката с информацията не минава през деловодството на МВР, а Рашков я връчва лично на ГДБОП. И пак нищо не се случи. 
Не мога да кажа кои или кой спира цялото разследване. Аз съм страничен наблюдател. Предали сме информацията, с която разполагаме, включително и на най-високо ниво – в парламента. Оттук нататък просто чакаме да видим как от отделните елементи, от различните казуси може да се сглоби целият пъзел, така че да се разбере колко нависоко стига покровителството на тези организирани престъпни групи и респективно кои са хората, които са се облагодетелствали от това."


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14