Икономика Новини

Повече изследвания за рак и ЯМР договориха лекари и здравна каса

   
Повече изследвания за рак и ЯМР договориха лекари и здравна каса

Повече изследвания за рак на гърдата, маточната шийка и простатата, по-лесен достъп до ядрено-магнитен резонанс, а пациентите с тежък инсулт ще може да се лекуват до 10 дни, а не както досега - 4. Това са част от промените, заложени в новия Национален рамков договор, който лекари, зъболекари и НЗОК подписаха днес. Той ще влезе в сила от март.

“Анексът включва нови, революционни моменти и главното е, че в тях се защитават по-добре правата на здравноосигурените пациенти и се създават по-добри условия за достоен труд на лекарите”, коментира председателят на лекарското съсловие д-р Иван Маджаров. Според него акцентът е извънболничната помощ и затова ще има повече средства за прегледи и изследвания. Здравните власти се надяват също така повече млади лекари да бъдат мотивирани и да работят като общопрактикуващи.

Въвежда се “минимален” и “максимален” болничен престой, така че пациентите с тежък инсулт да могат да се лекуват повече дни. Освен това палиативните грижи за онкоболни стават 30 дни.

“Правим необходимото и вървим към оптимизация на медицинските услуги”, обясни здравният министър проф. Христо Хинков.

Този рамков договор дава по-добри условия. Отделени са 3 млн. лв. за зъботехническата дейност, прецизно ще обмислим разпределението на тези пари, каза пък председателят на зъболекарския съюз д-р Николай Шарков.

За управителя на здравната каса Станимир Михайлов краткосрочните му цели са постигнати и новите неща в договора са изцяло в полза на здравноосигурените.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14