Новини

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални: Руските власти със сигурност не са били изненадани

   
Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални: Руските власти със сигурност не са били изненадани
  google

„Засега изключвам възможността руските власти да са били наистина изненадани от смъртта на Алексей Навални“ – това каза българският разследващ журналист от „Белингкат“ Христо Грозев в интервю за рускоезичното издание „Медуза“. Той вече е започнал да разследва смъртта на руския опозиционер.

Припомняме, че именно Грозев откри чрез разследване кои са хората, опитали се да отровят Алексей Навални с Новичок. Тази история е и в центъра на документалния филм за него, който беше отличен с „Оскар“.

„Когато преместиха Алексей в наказателната колония беше изключително опасно. Тогава беше много удобно да го убият по време на преместването и да го представят като инцидент“, казва Грозев.

„Спомням си когато Алексей реши да се върне в Русия, попитах съпругата му Юлия дали разбира, че той ще бъде арестуван там. Тя се усмихна и ми отговори – „Христо, толкова си наивен. Не само ще го арестуват – ще го държат в затвора години наред. И дори може да го убият“, спомня си разследващият журналист.

Грозев обяснява още, че по време на конференцията в Мюнхен, когато се разбира за смъртта на Алексей Навални, той е бил на място в германския град. „Около мен много руски бизнесмени започнаха да получават съобщения от техни връзки в русия – средно ниво олигарси. Всички бяха в един и същи дух – не можем повече да бъдем пасивни. Някои от бизнесмените дори записаха видео съобщения до семейството на Алексей, които се опитаха да им изпратят чрез познати и приятели. В тези видео съобщения те наричат режима на Путин със същите думи, които ние използваме“, казва Грозев.

От „Медуза“ уточняват, че не са запознати да има наистина такива видеоклипове и не са потвърдили независимо твърденията на журналиста.

„След смъртта на Алексей получих много предупреждения по мои канали и източници, че може да започне цяла вълна репресии и убийствата. Путин имал „специални планове“ за други руски опозиционни лидери. Ако това е вярно, хора като Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза са изключително застрашени“, казва Грозев.

Той е категоричен, че смъртта на Навални не е била изненада за руските власти и Кремъл. Според журналиста руският опозиционер не е „неглижиран от властите в затвора“. „Изключвам това като възможност. ФСБ знаеше много добре важността на Алексей за бъдещето на Русия. Той щеше да е централен за преговори, за размяна на затворници. Просто нямаше как да го изпуснат“, казва Грозев.

Разследването на смъртта

„Ще разследвам какво се е случило. Тук неудобствата са ясни. Всичко се случва в много малко и отдалечено място. Хубавото е, че ако има следи от потенциални наемни убийци, те ще бъдат значително по-лесно откриваеми. Не може кола на ФСБ да мине през малък град и никой да не я види“, коментира Грозев.

Снимка: Ройтерс

Разследващият журналист коментира също, че ако наистина смъртта на Навални се окаже убийство, то извършителите може да са същите агенти на ФСБ, които са се опитали да го отровят през 2020 г. „Няма смисъл да рискуват с нови хора – тези хора вече са декласифицирани“, допълни Грозев.

„Най-подозрително е, че все още не са върнали тялото на семейството. Вероятно по него все още има следи от убийците. И сега решават какво да правят с това“, казва още той.

Журналистът от Медуза задава и най-важния въпрос – Юлия Навални заяви, че знае защо Владимир Путин е убил Алексей Навални. Знае ли и Грозев?

„Да, но ще оставя на Юлия възможността да го разкаже“, отговаря той.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14