Новини

Тренд: 13% от българите не смятат, че шамарът е форма на домашно насилие

   
Тренд: 13% от българите не смятат, че шамарът е форма на домашно насилие
  google

40% от българите имат познати, станали жертви на домашно насилие. 18 на сто твърдят, че има случаи, в агресията у дома е заслужена. Според 13% от сънародниците ни удрянето на шамар не представлява домашно насилие.

Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на домашното насилие. Изследването е реализирано в периода между 17 и 24 януари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1016 души на възраст над 18 г.

Проучването регистрира висока чувствителност към домашното насилие - 82% от участниците смятат, че то е сериозен проблем за българското общество. Над две трети (69%) са на мнение, че има форми на агресия в семейството, които се приемат за нормални в обществото ни.

11% от сънародниците ни смятат, че има форми на домашно насилие, които може да бъдат оправдани.

Близо половината от българите (48%) твърдят, че проблемите в семейните отношения трябва да се разрешават само в семейството. Наблюдава се разлика в мнението на мъжете и жените – при мъжете превес има подкрепата за твърдението, докато по-голям дял от жените изразяват несъгласие.

Регистрират се форми на агресия, които остават подценени за част от обществото. Една пета (20%) от респондентите са на мнение, че проявите на ревност са признак на любов. Според 15% е нормално да проверяваш телефона, чатовете и обажданията на партньора си. С това са съгласни по-често мъжете, отколкото жените, както и ниско образованите.

25 на сто определят като неприемливо поддържането на приятелски отношения с противоположния пол, когато си обвързан. Тези консервативни нагласи са по-характерни за мъжете, хората над 60 г., тези с ниско образованите и жителите на малките градове и селата.

Според 25% обидите, псувните и заплахите не са форма на домашно насилие.

18% от анкетираните смятат, че има случаи, в които домашното насилие е заслужено, а 11% - че жертвите на домашно насилие сами са си виновни. Според една четвърт контролът върху начина на обличане не е форма на домашно насилие.

13% твърдят, че заплахите, социалната изолация и ограничаването на контактите, включително и удрянето на шамар, не се включват към графата „домашно насилие“. Сексуалният контакт без желание на партньора в най-голяма степен се разпознава като форма на домашно насилие. Въпреки това, 7% от обществото не го приема като такова.

Сред водещите фактори за насилието според българите са злоупотребата с алкохол и наркотици (81%), психологически проблеми (64%) и финансови затруднения и зависимост (60%). 4 от 10 души признават, че техен близък или познат е бил обект на домашно насилие. Това споделят близо половината (48%) от жените.

Мнозинството от респондентите (55%) по-скоро или изцяло не вярва, че полицията и правосъдната система в България могат да се справят с домашното насилие. Този дял се препокрива с дела на хората, които се определят като неинформирани по отношение на правните мерки, които може да се предприемат при случаи на домашно насилие.

Малко над две трети от българите (67%) считат, че са необходими законодателни промени, с които да се увеличи наказанието при случаи на домашно насилие.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14