Икономика

ТЕЦ Марица Изток 3 спира работа

   
ТЕЦ Марица Изток 3 спира работа
  google

ТЕЦ "Марица Изток 3" - една от двете т.нар. американски централи, спира временно работа от днес, 21 февруари. Причината е, че на тази дата изтича дългосрочният й договор с Националната електрическа компания за изкупуване на произведената електроенергия на фиксирани цени, съобщава 24 часа. Централата вече ще трябва да продава на свободния пазар, но в момента цените на него не са изгодни. 

"Спирането е временно, на този етап няма да има съкращения на работници и служители. По-голямата част от тях ще се занимават с поддръжка, с ремонт на централата и подготовката й за време, в което цените на електроенергията ще са по-добри", обясни изпълнителният директор Васил Щонов пред старозагорската електронна медия Divident.ЕU.

ТЕЦ "Марица Изток 3" бе купен и модернизиран през 2009 г. от листната на лондонската борса компания "КонтурГлобал", която сключи 15-годишен договор с НЕК за изкупуване на произведения от нея ток. Самата НЕК държи 27% от централата. През 2022 г. "КонтурГлобал" продаде дела си на фонда KKR, който е акционер в "Юнайтед груп" - собственикът на "Виваком". 

Работата на централата вече минава на търговски принцип - когато има добри цени ще работи, а когато няма добри цени, няма да работи, обясни Васил Щонов. ТЕЦ-ът ще работи само в дните, когато борсовата цена на тока надхвърля разходите за производството му. Себестойността на произведената от ТЕЦ „Марица Изток 3" електроенергия е 125 евро (245 лв.) на MWh - далеч над цените, на които се търгува токът на Българската енергийна борса от лятото насам. 

В частния ТЕЦ са заети около 400 души. Съвместно с министерствата на енергетиката и на труда се изготват програми за тяхната преквалификация в други дейости.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14