Анализи

Петков: Меморандумът не е ултиматум към ГЕРБ, приех критиката на Борисов

   
Петков: Меморандумът не е ултиматум към ГЕРБ, приех критиката на Борисов

Меморандумът не е ултиматум към ГЕРБ, а отворена позиция, за да стигнем до разбирателство.

Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков. Заедно с основни приоритети за управлението през следващите девет месеца, свързани с регулаторите, реформата в съдебната система и службите за сигурност, уточни той.

Целият български народ, както и външните ни партньори очакват България да стане институционална държава и да имаме институции, които да защитават обществения интерес, независимо от това, кой е силният на деня, добави Петков.

Той подчерта, че е приел критиката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който тази сутрин коментира, че не разполага с меморандума и добави, че днес е бил изпратен до заместник-председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Не става дума за никакъв подарък или за "делкане" на регулаторите, както се чува, коментира Петков. Той обясни, че в текста се казва ясно, че страните се отказват от излъчване на кандидати с ярък политически профил.

Даваме възможност за граждански предложения и се слага нарочна проверка за интегритет, добави Петков във връзка с регулаторите.

Призоваваме и Борисов да има тази смелост, заедно да направим така, че регулаторите да бъдат изпълнени с независими хора, допълни той. 

Кирил Петков заяви, че разпределението на половина на регулаторите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС гарантира равнопоставеността, както и че двете страни ще имат право на вето и няма да има превес.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14