Икономика

Това са най-продаваните смартфони за 2023-та

   
Това са най-продаваните смартфони за 2023-та

През 2023 г. Apple продължи да доминира на световния пазар на смартфони, като си осигури седем от десетте най-продавани смартфона, отбелязвайки постижение, подобно на предходната година. Въпреки това се наблюдаваше отличителна промяна, тъй като класацията следваше последователен ред, като iPhone заемаше позиции от 1 до 7 в списъка. Това контрастира с предишни години, когато редът е бил по-различен. Samsung се оказа единственият друг производител, представен в списъка, като присъствието му беше ограничено до три достъпни модела от серията Galaxy A.

Въпреки че е представен през 2022 г., iPhone 14 се очертава като най-продаваният смартфон за 2023 г., като завладява приблизително 3,9% дял от световните доставки на смартфони. Данните на Counterpoint подчертават, че значителна част от доставките на iPhone 14 произхождат от Съединените щати и Китай, което подчертава силната позиция на Apple на тези ключови пазари. Следват iPhone 14 Pro Max и iPhone 14 Pro, които заемат съответно втора и трета позиция, докато миналогодишният модел, iPhone 13, заема четвърто място.
Представянето на серията iPhone 15 през четвъртото тримесечие на 2023 г. донесе допълнителен успех за Apple, като iPhone 15 Pro Max се превърна в най-продаваното устройство през този период и зае пета позиция като цяло. След него на шесто място се нарежда iPhone 15 Pro, а стандартният iPhone 15 заема седмото място. Samsung допълни списъка със своите устройства от серията Galaxy A, като Galaxy A14 5G, A04e и A14 4G заеха последните три позиции.

В перспектива за 2024 г. анализаторите на Counterpoint очакват по-разнообразно представяне на производителите в списъка на десетте най-големи, с включването на поне един китайски производител и засилено присъствие на устройства за 5G. Тази прогноза отразява развиващата се динамика на пазара на смартфони и потенциала на нововъзникващите играчи да оспорят доминацията на утвърдени марки като Apple и Samsung.

 


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14