Спорт

Рекорд: 8-годишно дете победи гросмайстор по шахмат

   
Рекорд: 8-годишно дете победи гросмайстор по шахмат

На осем години, шест месеца и 11 дни Ашват Каушик влезе в историята, като стана най-младият шахматист, побеждавал гросмайстор в класически шахматен турнир.

Момчето, който живее в Сингапур, постигна това постижение, след като победи 37-годишния поляк Яцек Стопа в четвъртия кръг на Burgdorfer Stadthaus Open в Швейцария.

Предишният рекорд беше поставен едва миналия месец от осемгодишния тогава Леонид Иванович - който стана първият играч под деветгодишна възраст, победил гросмайстор в класическа партия - но според Chess.com Ашват е бил с пет месеца по-малък от сърбина, когато е победил Стопа.

"Чувствах се наистина вълнуващо и невероятно и се чувствах горд от играта си и от начина, по който играх, особено след като в един момент бях по-зле, но успях да се върна във форма", каза Каушик пред Chess.com след победата над Стопа.
 
Роден в Индия през 2015 г., Ашват вече си е създал име, след като е спечелил редица младежки турнири по целия свят - по-специално след като става световен шампион за младежи до 8 години на рапид през 2022 г., според Chess.com.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14