Свят

Столтенберг дава зелена улица на Украйна за удари с F-16 навътре в Русия

   
Столтенберг дава зелена улица на Украйна за удари с F-16 навътре в Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в интервю пред Радио "Свобода“, че когато Украйна получи изтребители F-16 от съюзниците си, тя ще има право на самоотбрана, включително да нанася удари по законни руски военни цели извън Украйна.

На въпрос кога Украйна ще може да разположи изтребители F-16, Столтенберг отговори, че е невъзможно да се каже. Той повтори, че всички съюзници на Украйна искат те да бъдат там по-скоро, отколкото по-късно, но каза, че въздействието на F-16 ще бъде по-голямо, ако пилотите са добре обучени, а екипажите по поддръжката и другият поддържащ персонал са добре подготвени.

"Така че мисля, че трябва да изслушаме военните експерти точно когато сме готови или когато съюзниците са готови да започнат да изпращат и доставят F-16. Колкото по-рано, толкова по-добре“, заяви той.

Всеки съюзник ще реши дали да достави F-16 на Украйна, отбеляза още генералният секретар, а съюзниците имат различни политики. Но в същото време войната в Украйна е агресивна, отбеляза той и Украйна има право на самоотбрана, включително нанасяне на удари по законни руски военни цели извън Украйна.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14