Икономика

Спор в сглобката за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ Козлодуй

   
Спор в сглобката за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ Козлодуй
  google

Още скандали в сглобката предизвика извънредно вкарана точка в днешното заседание на парламента за изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Точката не влезе в дневния ред, защото от ПП-ДБ гласуваха против, а това предизвика ново напрежение между некоалиционните партньори.

Още в началото на днешното пленарно заседание председателят на енергийната комисия Делян Добрев предложи извънредна точка.

"Вчера имаше съвместно заседание на комисиите по енергетика и по околна среда, на което ние разгледахме два проекта на решение, свързани с изграждането на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй". Предлагам ви, г-н председател, да ги припознаете тези две решения и да ги направим първа точка от днешната програма", предложи Делян Добрев.

От гласувалите 214 народни представители, 102-ма бяха "за", "против" - 61 , "въздържал се" 51. Отказът на ПП-ДБ да подкрепят предложението разгневи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

"Сега съм разочарован от колегите то ПП-ДБ , защото провалят строежа на ядрената централа. Гласуваха "против", което не е добър знак", каза Борисов.

"В залата се случи нещо нечувано и за изявените евроатлантици ПП-ДБ, които провалят в момента проекта на "Уестингхаус" за ядрена централа заради Свилен Спасов - агент на ДС, лично посочен от тях в борда на това дружество. Направете си проучване какво се случва. Това е скандално", каза Пеевски.

ОТ ПП-ДБ заявиха, че не лобират за никого, а с предложението си целят конкуренция и постигане на по-ниска цена.

"Трябва да обясним каква е процедурата. Това , което беше предложено от ГЕРБ и ДПС бе да се избере една конкретна фирма, с която да се започнат разговори, защото в момента става въпрос за разглеждане на проект на решение, коя фирма да почне разговори за формирането на консорциум. Не става въпрос за избор. Този избор, след като те влязат в тези преговори отново ще се обсъжда в НС. Но в момента виждаме, че едното решение е за една единствена фирма, която да води разговори с Уестинхаус, а ние предложихме поне да са 2 . Това създава реална конкуренция между двете фирми. Очакваме по този начин ще се постигне по-добра цена за бъдещата нова мощност в АЕЦ "Козлодуй".

Опозицията заподозря користни цели на управляващите.

"В момента развитието на ядрената енергетика не е на дневен ред пред управляващата коалиция. Тук става въпрос за някаква корупционна схема, която няма как да докажем, няма как да знаем, но няма как да не се съмняваме предвид това, което се случи последните часове вчера на работния ден и първите на този работен ден", каза Искра Михайлова - "Възраждане".

"Това е див лобизъм на некомпетентни алчни и крадливи хора от ПП-ДБ и ГЕРБ. Не е нормално на ядрени енергетици ли са тези колеги, те станаха специалисти по ядрена физика ли? Те да взимат решения коя да бъде технологията, кои да бъдат изпълнителите. Ясно е едно това се прави защото кабинетът не може да бъде построена ядрената технология по АП1000 7-ми и 8-ми блок и искат да използват НС като сигурност и печат, че няма след това да бъдат тези които ще влязат в затвора", посочи Борислав Гуцанов , БСП за България.

"Тези хора се събраха само за постове, пари и власт и за разпарчетосване на държавата. Вече започват от вътре да си вадят кирливите ризи един на друг. Мафията се самоизяжда. Абсолютно ненормална и логична сглобка от самото начало. Христо Иванов, който стоеше в лодката пред сараите на Доган се оказа, че седи в скута на Делян Пеевски да договаря гл. прокурор. Такова морално падение и политически лицемерие едва ли сме виждали в годините на прехода. ПП-ДБ които щяха да борят мафията се прегърнаха с нея и предложиха 50% от държавата. Предателство към всички хора, които им повярваха", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

До конкурса за строител бяха допуснати 5 фирми- 2 китайски, 2 американски и една корейска. На финала остана само Хюндай, преди вчера да бъде внесено предложението на ПП-ДБ за нов кандидат. Според разчетите близо 14 млрд. долара ще струва изграждането на двата нови блока в АЕЦ "Козлодуй", а цената на тока трябва да бъде под 127 лева за мегаватчас.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14