Спорт

Бившият футболист на Барселона Дани Алвеш получи 4,5 г. затвор за изнасилване

   
Бившият футболист на Барселона Дани Алвеш получи 4,5 г. затвор за изнасилване

Върховният съд на Каталуния призна бившия защитник на "Барселона" и на бразилския национален отбор Дани Алвеш за виновен за сексуално насилие срещу жена в нощен клуб в Барселона през 2022 г. Известният бразилски футболист получи 4,5 г. затвор и ще трябва да плати 150 000 евро на жертвата, съобщи Би Би Си.

40-годишният Алвес, един от най-награждаваните футболисти в историята, бе арестуван през януари 2023 г. и оттогава е в ареста. Той отрича да е извършил сексуално посегателство над жената, което според разследващите е станало в ранните часове на 31 декември 2022 г. в клуб "Сътън" в Барселона.

"Доказано е, че жертвата не е дала съгласието си и освен показанията на ищеца има доказателства, става дума за изнасилване", се казва в изявление на съда.

Алвеш твърди, че сексът е бил по взаимно съгласие.

Адвокатът му поиска футболистът да бъде оправдан, а прокуратурата настоя за 9 г.

Присъдата не е окончателна и Алвеш може да обжалва.

Случаят му привлече внимание не само поради факта, че на подсъдимата скамейка е известен футболист, но и защото проблемът с насилието над жени става доминираща тема в Испания, коментира Ройтерс.

Това е един от най-значимите съдебни процеси в Испания, откакто с приет през 2022 г. закон съгласието бе превърнато в ключов елемент в делата за сексуални посегателства и беше увеличена минималната присъда затвор за това престъпление.

Мексиканският клуб, в който играе бившият футболист на "Барселона", "Ювентус" и ПСЖ, прекрати договора му веднага след ареста.

Алвеш спечели 46 титли по време на кариерата си и е смятан за най-награждавания футболист в света. Бразилският защитник прекара осем сезона в испанския клуб "Барселона", като между 2008 и 2016 г. спечели шест пъти Ла Лига, три пъти Шампионската лига и четири пъти Купата на Испания.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14