Новини

Евродепутати подслушвани с шпионски софтуер, сред тях и българката Елена Йончева

   
Евродепутати подслушвани с шпионски софтуер, сред тях и българката Елена Йончева

Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа на ЕС в областта на отбраната, пише европейската редакция на Politico. Българският депутат от групата на социалистите Елена Йончева също е станала обект на шпионски софтуер на телефона си, което е установено по време на проверка на ИТ-сигурността тази седмица. Софтуерът е открит и в телефона на служител на комисията.

Френският либерален член на Европейския парламент Натали Лоазо, която председателства подкомисията по отбрана, е станала жертва на израелския шпионски софтуер тип "Пегас", потвърди тя самата тя пред Politico. 

Новите разкрития показват, че кризата около хакването на телефоните на Европейския парламент се разширява, след като Politico съобщи в сряда, че институцията е поискала от членовете на подкомисията по отбрана да проверят телефоните си за шпионски софтуер.

„Следите, открити в две устройства, накараха институцията да посъветва членовете да проверят телефоните си", заяви заместник-говорителят на парламента Делфин Колард.

Европейският парламент е в повишена готовност за кибератаки и чуждестранна намеса в навечерието на изборите за Европейски парламент през юни. Насочването към законодателите на ЕС поражда опасения относно някои от дейностите на Европейския съюз по изключително чувствителни въпроси. Подкомисията играе консултативна и надзорна роля в областта на сигурността и отбраната - които остават основна отговорност на правителствата на ЕС - докато Европейският съюз увеличава производството си на боеприпаси и разработва стратегии как най-добре да подкрепи Украйна.

Йончева е извършила рутинна проверка на своя телефон във вторник в ИТ службата на Парламента. Техниците я информирали, че на 30 октомври или около тази дата е имало "тежка атака". Към момента на публикуване на статията българският депутат все още очаква анализ дали атаката е била успешна и какъв зловреден софтуер е бил използван. "Тук не става въпрос за мен или за някой друг ... Като цяло хакерството е нещо, което става все по-популярно като инструмент за получаване на нелегитимна информация", е коментирала Йончева.

Лоазо сподели, че ѝ е омръзнало да слуша как членовете на Европейския парламент повтарят как не са легитимна цел за хакерски атаки, защото няма да имат нищо интересно за казване.

"Те някак си не желаят да говорят за личния си живот. Не искат да им се проверяват телефоните. Ето защо направих нещо малко по-официално", добавя тя пред Politico. Това не е първият път, в който Лоазо проверява телефона си за шпионски софтуер, но за първи път е установено успешно проникване. Оттогава тя е сменила устройството си.

През 2022 г. изследователи разкриха, че телефоните на членове на каталунското движение за независимост, включително политици от ЕС, са били заразени с "Пегас" - вид хакерски инструмент. Същата година гръцкият член на Парламента на ЕС и лидер на опозицията Никос Андрулакис е сред списъка на гръцките политически и обществени фигури, за които е установено, че са били обект на атаки с Predator - друг инструмент за шпионаж. Председателят на Парламента Роберта Мецола преди това също се е сблъскала с опит за хакерска атака с помощта на шпионски софтуер.

През 2022 г. членовете на Европейския парламент създадоха специална анкетна комисия, която да разследва въпроса. Тя проучи поредица от скандали в държави, включително Испания, Гърция, Унгария и Полша, и заяви, че най-малко четири правителства в ЕС са злоупотребили с хакерските инструменти за политически цели.                                                                                                 


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14