Новини

Здравната комисия изслуша професор Николай Габровски и майката на Даная

   
Здравната комисия изслуша професор Николай Габровски и майката на Даная

Назначаването на изследване със скенер е въпрос на лекарска преценка, а стандартът по неврохирургия не разглежда в детайли клиничния подход към пациентите. Това обясни пред депутатите от здравната комисия проф. Николай Габровски, главен координатор на Експертния съвет по неврохирургия към здравния министър. Той беше изслушан във връзка със случая на починалата в "Пирогов" 15-годишна Даная Кулева. Нейната майка Ани Стоянова също беше изслушана. 

Тъй като при изследване със скенер има облъчване, назначаването му се предприема, ако нещо безпокои лекарите, обясни проф. Габровски. Според майката на Даная при първото ѝ приемане в "Пирогов" момичето е било с подутина на главата, кървене от носа и е съобщено за хематологичното й заболяване.  
Според Габровски скенер не е направен, тъй като ударът в таблата на легло е нискоенергийна травма.

"Направени са няколко изследвания, направена е консултация с педиатър, колегата, който е бил дежурен, не е открил някакви обезпокоителни знаци". При втория прием в болницата, седмица по-късно, до третия ден от престоя на Даная не се появява неврохирург, твърди майката Ани Стоянова. Тя отправя апел в социалните мрежи и до вечерта се свиква екип за операция на момичето, в който е д-р Михаил Захаринов. 

"Казаха ми, че сега ще видя как умира на масата, защото настоявам за операция и той влезе в операция. Подписах документ за съгласие, след операцията той каза, че всичко е минало добре". Стоянова посочи, че с действията си търси управленска отговорност, а не цели линчуване на лекари.

"Смятам, че Даная е събирателен образ на цялото българско здравеопазване и счупените процеси". По време на изслушването стана ясно, че ще има законодателна инициатива за въвеждане на задължително продължаващо професионално обучение за медиците.  


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14