Анализи

Невена Зартова: Нещата в съдебната система са зловещи

   
Невена Зартова: Нещата в съдебната система са зловещи

"Нещата в съдебната система не са притеснителни, те са зловещи", заяви бившият районен прокурор на София Невена Зартова пред депутатите от временната парламентарна комисия, която проучва имал ли е влияние в съдебната система разстреляният в края на януари Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. Заседанието на комисията продължава вече шести час.

"Аз се чувствам застрашена от и.д. главния прокурор Борислав Сарафов. Аз съм никоя". Така Невена Зартова отговори на призива да говори с имена какво се случва в прокуратурата.

Като отрече да е била близка с Мартин Божанов-Нотариуса, тя предложи, че дисциплинарните производства срещу нея, както и неофициалните информация, че може да стане и обвиняема, са свързани с установеното по производството, което се е водило преди време срещу друг известен брокер в съдебната система - Петьо Петров-Еврото. Делото беше прекратено от Софийската градска прокуратура, а за нарушения а заради нарушения, свързани с него, е и втората дисциплинарка на Зартова. 

"Желаейки да обвини мен в дисциплинарно нарушение или нещо повече, се отклонява фокусът и общественото внимание от това дело и доказателствата, които са налице в него", каза тя. По думите ѝ по това дело СРП  се е опитала да разследва най-голямата корупционна схема в тази съдебната система. Без да споменава имена и подробности, Невена Зартова обясни, че в протоколите по делото има данни за престъпления от висшестоящи магистрати. По думите ѝ висши прокурори били свързани и с кръга на Нотариуса, и на Пепи Еврото. 

"Магистрати, които са свързани с Петьо Петров, наричаха себе си семейство - голяма гордост - и беше чест за тях да бъдат приети в това семейство. Ако ме питате за конкретни имена, мога да ги кажа в рамките на едно наказателно производство. Тук - не. Няма да кажа кои са тези магистрати. на мен ми беше предложено да стана част от това семейство, но аз отказах, пораси окето не съм наясно с техните връзки, кой с кого е обвързан. Но такова "семейство" определено съществуваше.

Преди Зартова  пред депутатите за схемата около Нотариуса говори съдията от Плевенския окръжен съд Владислава Цариградска. Тя съобщи, че продължава да получава заплахи, като последната от вчера е била насочена към децата и съпруга ѝ. Цариградска отказа да назове имена на замесени в схемата на Нотариуса магистрати и се обърна към депутатите с думите: "Мафия не се бори с публично изслушване на свидетелите на мафиотските действия."


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14