Спорт

Стоичков подкрепя лично олимпийците на игрите в Париж

   
Стоичков подкрепя лично олимпийците на игрите в Париж

Христо Стоичков ще подкрепи лично олимпийците ни по време на игрите в Париж през лятото. Той е един от вицепрезидентите на БОК заедно с Цеко Минев, Николай Изов, Красимир Инински и Атанас Фурнаджиев. Прледседателят на БОК и икона на родната лека атлетика Стефка Костадинова и легендарният състезател и треньор Янко Братанов се включиха в проявите за 100-годишнината на този спорт в България.

“Световният рекорд в скока на височина от 209 см е български, той е на всички наши сънародници и вярвам, че в бъдеще ще остане такъв чрез представянето на талантливи наши млади звезди.

За мен е много важно водещите ни състезатели и треньори да работят повече със спортни психолози, особено преди и по време на големи турнири и първенства”, заяви Костадинова, преди да коментира подготовката на българските олимпийци за игрите в Париж това лято.

На срещата с медиите бяха представени и възпоменателните медали за вековния юбилей на “царицата на спортовете” у нас.

Президентът на БФ по лека атлетика Иван Колев запозна присъстващите с многото активности по честването на годишнината с кулминация през ноември и с амбициите на родната централа поизоставеният сега стадион “Академик” в квартал “Гео Милев” да бъде реновиран като бъдещ център за леката атлетика у нас.

“Напълно подкрепям тази идея”, категорична е Стефка Костадинова. Според Янко Братанов по-добрият вариант е да се направи нов национален стадион за футбол, а сегашният да остане за атлетиката. Двамата се върнаха и към спомените си. Стефка Костадинова си призна, че ако не е бил провалът в Сеул, когато остана втора след надскачане с американката Луиза Ритер, е щяла да се откаже. А след това остана в спорта до 1996 г.

“Тогава може би ми изигра лоша роля, че бях в последния ден. А помните колко медали и разочарования имаше на тези игри. И всичките тези емоции минаха през мен. Това изигра своята роля”, допълни световната рекордьорка в скока на височина.

Тя смята да подкрепи атлетите ни на европейското в Рим това лято и да се върне на мястото, където постави феноменалните 209 см, които не могат да бъдат дори изравнени вече почти 4 десетилетия от 1987-а.

Костадинова допълни, че в Атланта, когато взе златото, е била готова да скочи 210 см, но се отпуснала, когато Ники Бакояни отпадна от състезанието.

Тя благодари на журналистите, които направиха истинска завера, че да не разбере, че в катастрофа е загинал един от най-близките ѝ приятели Георги Дъков. “Със сигурност щях да рухна. В един момент обаче се притесних, че всички ме избягват, все едно съм болна”, допълни Стефка.

Според нея е важно да се предпазят спортистите ни от очаквания, защото те натоварват прекалено много. “Заради това никога не прогнозирам колко медали ще вземем на олимпиада”, заяви председателят на БОК.

“Целият ми живот премина в цикли. Мисля вече на олимпийски цикли. Половин жена съм”, взриви от смях залата Янко Братанов. Той си спомни как е пътувал за Монреал на първата си олимпиада. Майка му го изпратила с крило от прилеп.

А в олимпийското село видял такъв на етажа, на който били атлети и гребци, и забранил да го гонят. И тези два спорта спечелиха три олимпийски титли - Иванка Христова и двойките Здравка Йорданова - Светла Оцетова и Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева.

Братанов с нетърпение чака да се затопли, че да се прибере в Сливен, където му е по-спокойно от София.

Дълги години след края на кариерата си най-великият ни хърделист бе треньор в Катар и Бахрейн и им направи леката атлетика.

“Пожелавам на нашите спортисти повече идеали, както бяхме ние”, допълни Братанов.

Той вече помага на федерацията. Там е привлечен и легендарният наставник Илиян Пищиков, който също присъства на пресконференцията.

Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на изтъкнатия треньор Христо Гергов, дългогодишен наставник на Янко Братанов, на националния отбор, а по-късно най-реномираният наставник в Югославия и Сърбия. Всички спортни ръководители на съседите изразиха съболезнованията си от новината.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14