Анализи

Мехмед Мехмед: Беше ясно, че разрив в сглобката ще има

   
Мехмед Мехмед: Беше ясно, че разрив в сглобката ще има

Беше ясно, че такъв разрив в сглобката ще има. Че Христо Иванов и Кирил Петков ще го отнесат. Беше въпрос на време да започнат политическите боричкания. Макар че сега гледат да омекотят ударите на ДПС и Борисов. Това каза пред БНР политологът Мехмед Мехмед. Джевдет Чакъров е типичен кадър на ДПС. Най-вероятно продължава да бъде "момчето за работа", посочи Мехмед. Относно Делян Пеевски политологът допълни, че той е "момчето за говорене".

"Това е встрани от редовия избирател. Това говорене. Тези приказки на върхушката. Нормалните ДПС избиратели не могат да асимилират какво говори Делян Пеевски."

"Този номер минава всеки път, вече над 30 години. Докато минава, ще се ползва. Това не е само политика на ДПС. Това е национална политика на повечето партии. Нека не се лъжем – нищо не се решава на местно ниво, структурите да решават. Чинно се изпълнява това, което идва като телефонно обаждане от София", коментира Мехмед в предаването "Преди всички", запитан за отношението на електората на ДПС към политиките на централно ниво и отражението на това отношение на избори. 

"Това, че има откъсване от хората – те никога не са били с хората, за да има откъсване от хората."

Преди националната конференция на ДПС Мехмед изрази мнение, че политиките на ДПС никога не са били за малкия бизнесмен и за малкия земеделец, а партията е до хората си само предизборно, разчитайки на "носталгия, религия, историческа памет".

Спецификата на избирателите на ДПС лека-полека се променя, ГЕРБ успя да придърпа част от тях в смесените райони. Сега се наблюдава силно навлизане в ромските региони, за да се компенсира този отлив, отбеляза в анализа си Мехмед Мехмед.

Старите муцуни на ДПС вече не ги виждаме. Все по-млади депутати излизат. Най-вероятно ще има обновяване. Може би вече според Доган старите лица в партията са изхабени, заяви Мехмед. 

Никой не успя да направи алтернатива на ДПС, защото никой няма финансов и човешки капацитет да направи структури, каквито ДПС през годините си е организирало, подчерта политологът в предаването "Преди всички".

"И самият Пеевски може би няма да бъде финансов стожер без ДПС."

Лидерът е един, каза Мехмед за Ахмед Доган.

"Нещата в българските партии, техните вземания на решения не са нито толкова либерални, нито толкова демократични, колкото се представят. Те се решават от малък брой хора, от самите лидери. Лидерите решават, другите надолу изпълняват."

 


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14