Шоу

Как да се справим с мухъла и конденза

   
Как да се справим с мухъла и конденза

Често хората се сблъскват с проблеми с "плачещи прозорци“ и мухъл след смяна на стара дограма с нова пластмасова. Това изобщо не означава, че съвременните технологии са лоши или, че сте "късметлии“ с нискокачествена дограма. Просто прозорецът с двоен стъклопакет, според идеята на самата му конструкция, се затваря много по-плътно. Влагата, която преди това се е изпарявала през пролуките между рамката и стъклото, остава в помещението и се натрупва върху подходящи повърхности.

Висока влажност. Една от основните причини за наличието на конденза е високата влажност. Допълнителен белег за наличието й е мухълът върху различни повърхности (таван, ъгли, первази). Опитайте се да проветрявате стаята редовно и/или регулирайте домашния климатик, ако имате такъв.

Неработещата вентилация често се превръща в източник на неприятности. Проблемите с нея може да се дължат на оформлението на жилището, промени при ремонт, вътрешни повреди на системата, замърсяване / запушване.

Как да елиминираме конденза? Ако вентилационната система не може да се справи с проветряването на помещението, вентилирайте го сами, като просто отваряте прозорците от време на време. Съвременните вентилационни системи за прозорци може да не са достатъчни. Затова използвайте възможностите за микровентилация (леко отваряне).

Ами, ако е студено? В хладно и студено време използвайте метода на така наречената "залпова вентилация“. Затворете вратата на стаята, отворете широко прозорците за 3-5 минути. През това време голямо количество влага ще бъде изтеглено на улицата, а стаята не ще има време да замръзне, радиаторите няма да се повредят. След като затворите прозорците, отворете вратата, температурата в цялото жилище бързо ще се изравни и ще се върне към нормалното.

Нарушаване на структурата на прозореца. В някои случаи проблемът може да е в самия прозорец. Ако уплътнителите са протрити, прозорецът не се затваря плътно, не прилепва добре към рамката или през зимата прозорците с двоен стъклопакет се преохлаждат, върху тях се кондензира влага. Проверете дали прозорецът работи нормално във всички режими, дали се затваря плътно. Остават ли пролуки? Влиза ли въздух, има ли течение? Рамката издава ли звук? По-нататъшните действия зависят от конкретната причина. Специалист може да провери дали прозорецът е монтиран правилно, дали има някакво отклонение от оста. Той също така ще помогне за отстраняването на причината.

Има и други трикове, които работят

Измивате си прозорците по обичайния начин, но на чистия парцал сложете водка или чист спирт и ги полирайте. За по-добър резултат към спирта добавяте и глицерин, съотношението е една част глицерин, десет части спирт. Полирате и забравяте за конденза.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14