Свят

В Русия спряха да продават книги на Стивън Кинг, Достоевски и Оскар Уайлд, били ЛГБТ+ пропаганда

   
В Русия спряха да продават книги на Стивън Кинг, Достоевски и Оскар Уайлд, били ЛГБТ+ пропаганда

Руският Sber потвърди, че неговият онлайн пазар Megamarket е спрял продажбата на повече от 250 книги, за да избегне нарушаването на закона на страната срещу "ЛГБТ пропагандата".

Списъкът на засегнатите книги беше публикуван за първи път от журналиста Александър Плюшчев. Пресслужбата на Sber заяви в изявление във вторник, че "въпросният списък наистина съществува", но че е създаден преди повече от година:

Той е събран още през декември 2022 г. по инициатива на AITC (Асоциация на фирмите за интернет търговия) от всички участници на книжния пазар поради приемането на закона за забрана на ЛГБТ пропагандата в интернет, медиите, книгите и др. източници.Megamarket участва в обсъждането и изготвянето на списъка и, като всички участници на пазара, скри артикулите от витрина си.

Списъкът, публикуван от Плющев, е озаглавен "Регистър на стоки, съдържащи забранена информация (ЛГБТ+)" и съдържа 252 книги, включително "Портретът на Дориан Грей" от Оскар Уайлд, "Норвежка гора" от Харуки Мураками,  Неточка Незванова от Фьодор Достоевски, "То", "Доктор Сън" и различни още няколко книги на Стивън Кинг и "Наследство" от Владимир Сорокин. Не е ясно как Плюшчев се е сдобил със списъка.

Читателите на Meduza отбелязват, че някои от книгите в списъка, като "Портретът на Дориан Грей" и "Норвежко дърво", все още са налични в сайта на Мегамаркет.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14