Шоу

Реставрират легендарния хотел Париж от стара София

   
Реставрират легендарния хотел Париж от стара София

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков издаде разрешение за строеж за изпълнение на реконструкция на сградата и за реставрационно-консервационни работи по фасадите на хотел "Париж" на бул. "Княгиня Мария Луиза", съобщиха от пресцентъра на СО.

Емблематичната за София сграда, проектирана от един от най-значимите български архитекти на ХХ век – арх. Наум Торбов, е построена в периода 1909 – 1912 г. Сградата е с четири надземни етажа с характерната за периода надлъжна схема на хотелските стаи. Декоративната фасадна система е разработена чрез мазилкова техника в стил сецесион, характерен за първите сгради на арх. Торбов.

Фасадите са разчленени чрез тънки лизени (плоски вертикални издадени ивици), декорирани в горния си край със сецесионови картуши. Прозорците са поставени в хлътнали навътре полета между лизените. На главната фасада има четири балкона в кръстовидна композиция, подпрени с по две богато орнаментирани конзоли. Партерният етаж е подчертан с редица мощни колони, декорирани с типични сецесионови елементи.

В момента сградата е в лошо състояние, неизползвана от дълги години вследствие на поредица от дела по отношение на собствеността. Новият ѝ собственик със съдействието на Направление "Архитектура и градоустройство" предприе действия за възстановяването на обекта и запазване на неговата автентичност, архитектурно-градоустройствена и историческа ценност като част от недвижимото културно наследство на София.

При реставрацията на фасадите ще се възстанови автентичния вид на сградата и нейното обемно-пространствено възприятие.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14