Новини

Премиерът с коментар за ротацията, ще се стигне ли до нови избори и примъква ли Борисов ДПС в управлението

   
Премиерът с коментар за ротацията, ще се стигне ли до нови избори и примъква ли Борисов ДПС в управлението

Никой не говори за търговия, а за публични процеси и разговори, които ще се случат пред очите на всички. Имахме разговор с Мария Габриел вчера. Тя каза, че ще бъде готова с прегледа на изпълнението на програмата в понеделник. В понеделник тя ще приключи нейния преглед и ще започнем разговори двамата, след което ще се проведат срещи и с лидерите на политическите партии.

Това заяви на брифинг в парламента премиерът Николай Денков, който коментира актуалните политически събития в страната.

"При ротацията са важни са две неща - първо трябва да запазим добрия и конструктивен тон с г-жа Габриел, за да си имаме доверие, както е сега. Второ е да има съгласие да се завършат реформите, които започнаха преди 9 месеца. Ако видим, че можем да работим позитивно, ще се опитаме да го направим. Основният акцент в Меморандума е как парламента ще продължи да работи по ключовите теми и приоритети - реформи, приемане на България в еврозоната, външнополитическия път, избор на незвисими регулаторни органи. Основните трудности в следващите месеци ще са тук в парламента", добави той.  

"Виждаме, че има разбирателство между ГЕРБ и ДПС. Дали разбирателството ще стигне до това да отидем на предсрочни избори, не мога да кажа. Мога да кажа, че има смисъл това правителство да съществува, само ако изпълнява приоритетите и програмата си. Ако ГЕРБ и ДПС преценят, че не искат да изпълняват програмата нека предизвикат предсрочни избори. Трябва да се разберем, че ще следваме приоритетите, по които се разбрахме преди девет месеца. Аз за последните девет месеца видях начало на правосъдната реформа, Конституционни промени, промени в ключови закони. Всичко това даде шанс да рестартираме съдебната система. Виждаме, че там има много проблеми. Очевидно е, че има политически чадър. Нашата цел е на края на следващите девет месеца да видим излекувана съдебната система. Това няма нищо общо какво кафе е пито, а какви закони са приети. Това е друг етап от опитите нашата държава да започне да функционира нормално. Ние с Мария Габриел представихме програма на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това, че Бойко Борисов е решил по всички теми непрекъснато да примъква ДПС е негово право. Това не означава, че ние трябва да сме съгласни с това", категоричен бе акад. Денков.

"Не мога да коментирам защо посланик Митрофанова не се е явила в МВнР. Тя е извикана от външно министерство и нямам отношение. Трябва да подкрепяме Украйна по всички възможни начини, които не застрашават нашите военни способности. Украйна се бие на фронта за цяла Европа", отговори на журналистически въпроси премиерът.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14