Свят

Урсула фон дер Лайен в Украйна за втората годишнина от началото на войната

   
Урсула фон дер Лайен в Украйна за втората годишнина от началото на войната
  google

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посрещне втората годишнина от началото на войната в Украйна в Киев. Това научи bTV от свои източници в Брюксел. А днес редица европейски лидери се събраха в Полша, точно когато влезе в сила 13-ият пакет санкции срещу Русия.

Днес бяха председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и белгийският премиер Александър до Кроо, чиято страна е ротационен председател на Съюза в момента. Посрещна ги полският премиер Доналд Туск.

Мястото на срещата съвсем не е избрано случайно. Първо, защото  Полша е основен поддръжник на Киев от самото начало на войната и защото е основен пункт за преминаване на помощта към Украйна.

„Убедена съм, че ще се справим с последствията от тази война в Европа. Защото украинците се борят за върховенството на закона срещу правото на по-силния. За демокрацията и свободата срещу тиранията. Те се борят за нашите ценности, за нашата сигурност и затова ние ще бъдем зад тях, докато това е необходимо“, каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

„В интерес и на Украйна, и на Европа е да запазим сегашните полско-украински, европейско-украински отношения, да запазим нашата сплотеност срещу агресията на Путин в Украйна“, заяви Доналд Туск, министър-председател на Полша.

„Ясно е, че ситуацията на терен изисква да продължим с нашата подкрепа. Не можем да свалим гарда си. От съществено значение е да продължи с нашата военна, финансова и хуманитарна помощ за Украйна“, каза премиерът на Белгия Александер Кроо.

Втората причина Полша да е особено важна сега е високото напрежение на полско-украинската граница от няколко дни, заради блокадите на полските земеделци.

Срещата днес трябва да успокои и напрежение на още един фронт: тя идва непосредствено, след като Урсула фон дер Лайен заяви, че преговорна рамка за присъединяване на Украйна ще има едва след европейските избори през юни, а не преди тях, както настояват проукраинско настроените държави в Съюза.

Днес Брюксел даде зелена светлина за 13-ия пакет санкции срещу Русия. Той налага допълнителни ограничения за достъпа на Москва до нови технологии.

 

Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14