Икономика

Държавата иска да си върне комплекса Камчия

   
Държавата иска да си върне комплекса Камчия

Във фокуса на политиците и обществото не са само съветските паметници, но и руските имоти в нашата страна. Руски имоти на санкционирани лица да бъдат замразени, предлага законопроект на депутати от ПП-ДБ.

Акцентът в него е връщането на собствеността на Санитарно-оздравителния комплекс "Камчия" на българската държава. Комплексът, който е на брега на морето и включва хотели, детски лагер, учебни и спортни зали, басейн и дори авиокосмически център, е собственост на кметството на Москва.

Сделката по придобиване на терените е определена като скандална, защото за един квадратен метър е платено малко под 10 лева или много под пазарната цена. Официално сега, този комплекс е затворен.

Законопроект за връщане на собствеността на Санитарно-оздравителния комплек “Камчия” обратно на българската държава, предлагат депутатите от ПП-ДБ Надежда Йорданова и Ивайло Мирчев. Проектът предвижда още руски имоти на санкционирани лица да бъдат замразени. Комплексът “Камчия”, собственост на кметството на Москва, е изграден на брега на морето.

Сделката по придобиване на терените е определена като скандална, защото за един квадратен метър е платено малко под 10 лева или много под пазарната цена. Освен детски лагер, на територията на комплекса има хотели за ветерани от Втората световна война, учебни и спортни зали, басейн, авиокосмически център с планетариум и конферентни зали.

Санитарно-оздравителният комплек “Камчия” се простира на близо 300 декара земя на брега на морето. Терените са придобити по време на тройната коалиция на НДСВ, ДПС и БСП и са собственост на кметството на Москва.

Комплексът е открит през 2010-та година от тогавашния кмет на града Юрий Лужков. България е сред страните, подкрепили санкциите срещу Русия заради войната в Украйна. Законопроектът на депутатите от ПП-ДБ на практика регламентира прилагането на ограничителните мерки у нас.

"Той, не е тайна, се използва като така наречената “мека сила” от руското правителство, включително в част от службите има интересни данни за самия комплекс. И ние трябва да си го вземем и съгласно закона, дали ще бъде върнат на държавата, дали под някаква форма ще бъде обявен като замразен актив. Ще бъде обявен на търг и ще бъде предоставен за възстановяването на Украйна", каза депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Според Мирчев, проблем може да се окаже, че комплекс “Камчия” е собственост на кметство Москва, което не фигурира в санкционния списък.

"Ако обжалваме по неправилния начин, Община Москва може да обжалва и България да го загуби отново", уточни Мирчев.

От партия “Възраждане” са против отнемането на санитарно-оздравителния комплекс от кметство Москва. Те твърдят, че така България ще обтегне допълнително отношенията си с Русия.

"Ако тръгнем така да национализираме обекти, ние ще поискаме още следващата седмица да национализираме Американския колеж. С прокарването на този закон и национализирането на тази собственост, ние може да доведем до редица други такива национализации, което е противоконституционно", коментира Николай Костадинов от ПП “Възраждане”.

В момета Санитарно-оздравителният комплекс “Камчия” е затворен. И досега обаче това е най-големият данакоплатец в общината Аврен.

"За размерите на община Аврен такъв комплекс е много трудно да бъде стопанисван без държавна подкрепа. Това трябва да е обект от национално значение", обясни кметът на Аврен Емануил Манолов.

От началото на годината изпълнителен директор на Санитарно-оздравителния комплекс е Росен Григоров от ръководството на “Лукойл Нефтохим Бургас”. Мнозина съзряха в това опит на Русия да прехвърли комплекса към активите на рафинерията. Целта - да попречи на страната ни да си върне собствеността и да изпревари приемането на законопроекта за прилагане на международните санкции. Григоров определи тези твърдения като спекулация.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14