Икономика

МФ: България получи силна подкрепа за влизане в еврозоната

   
МФ: България получи силна подкрепа за влизане в еврозоната

България получи силна подкрепа за влизане в еврозоната на срещата на министъра на финансите Асен Василев с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю, председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард, заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис и европейския комисар по икономика Паоло Джентилони по време на неформалния съвет на финансовите министри на ЕС в Гент, Белгия. 

Това се казва в съобщение на Министерството на финансите. Според него в срещата е участвал и управителят на Българската народна банка Димитър Радев. 

"По време на разговорите беше отчетен напредъкът на страната ни в подготовката за присъединяването. България е изпълнила три от четирите критерия, като остава само този за инфлацията. Прогнозите на ЕЦБ и на Европейската комисия показват, че ще изпълним критерия през 2024 г., което ще ни позволи да влезем в еврозоната през 2025 г.", пише още в съобщението. 

Единственият критерий, който България не изпълнява, е инфлационният. Очакването е до юни той да бъде изпълнен или ако това не стане, да се поиска нова оценка през септември.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14