Икономика

Василев: Вървим по план за еврото - критерият за инфлацията през 2024 ще бъде изпълнен

   
Василев: Вървим по план за еврото - критерият за инфлацията през 2024 ще бъде изпълнен

България ще изпълни критерия за инфлация за 2024 г. и така ще покрие всички изисквания за влизане е еврозоната, обяви министърът на финансите Асен Василев.

„Вървим по план за еврото", заяви той.

Василев е имал вчера среща с Кристин Лагард от Европейската централна банка, с Паскал Донахю, който е председател на Еврогрупата, с двамата комисари Паоло Джентилони и Валдис Домбровскис.

"Всички прогнози – и на ЕК, и на ЕЦБ показват, че последният критерий, който не сме изпълнили – критерият за инфлацията, ще бъде изпълнен през 2024 г., което отваря членство през 2025 г.“, заяви министърът на финансите пред медии след неформалното заседание на ЕКОФИН в Гент, Белгия, цитиран от пресцентъра на МФ.

„Разбира се, влизането в еврозоната изисква стабилна политическа среда и редовно правителство. Цялата законодателна програма вече е приета, тоест нямаме законодателни спънки оттук-нататък. Остава само законът за приемане на еврото, който в момента е в консултация с ЕК и ЕЦБ“, коментира още той. По думите му той чисто технически регулира процеса на превалутиране. Но въпреки това, за да може да се запази дефицитът – миналата година завършихме с 2,2%, тази година пак сме в критериите, за да може да продължим финансовата политика и интензивната работа по въвеждане на еврото, е необходима политическа стабилност“, посочи той.

В отговор на въпрос финансовият министър уточни, че тази година прогнозите на ЕЦБ и на ЕК са средногодишната инфлация да бъде около 3%.

Във връзка с вътрешнополитическата ситуация министър Василев изрази оптимизъм, че ротацията ще се случи: „Знаете колко трудно беше сглобено правителството първия път. Направи се законодателна програма, направи се правителствена програма, което доведе и до успешен край на преговорите миналото лято. Сега в момента също имаме документ, който е отправна точка. Успяхме да придвижим напред много тежки законодателни промени, които отлежават с десетилетия. Тази година това, което се очертава като най-сериозната задача, е всички тези хубави неща, които законодателно ги създадохме на хартия миналата година, всъщност да заработят. Това зависи и от кадровата политика в тези органи, така че те да са независими и наистина да работят в полза на гражданите, и от институционалната им стабилност. И всъщност това е процесът, през който трябва да минем с ГЕРБ-СДС, за да видим как тези органи реално да заработят в полза на гражданите, а не в полза на една или друга политическа сила“, коментира Асен Василев. „Целта на втората половина от ротацията е да може България институционално да мръдне напред и това, което направихме като законодателна мярка миналата година, всъщност да се изпълни със съдържание и да започне да работи в полза на българските граждани“, потвърди финансовият министър.

„Регулаторите трябва да заработят в полза на гражданите“, заяви той и разясни, че меморандумът всъщност предлага прозрачен процес как да се избират техните членове с предварително проверяване, с обществени обсъждания, с публични изслушвания, с участие на НПО сектора. Според него процесът не трябва само да е чисто политически с ясно разделение кой кого номинира, но и да е ясно все пак в този регулатор кой носи политическата отговорност за номинациите. Министърът на финансите е на мнение, че регулаторите у нас взимат изключително важни решения и затова те трябва да бъдат независими и да могат да работят на база на методологии и реални оценки с европейско измерение. „България има нужда от работещи регулатори. Ние сме готови да дискутираме точно как това ще бъде постигнато, дали сме предложение – ако има други предложения, нека да ги чуем“, заяви той.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14