Анализи

Найо сложи край на мълчанието на Костов с медиите, стана посредник между Кирил и Бойко

   
Найо сложи край на мълчанието на Костов с медиите, стана посредник между Кирил и Бойко

Освен като журналист и политически пиар Тицин е известен като продуцент, автор на документални филми и създател на фестивала Master of Art.

Къде на шега, къде на сериозно, той се превърна в посредник между двете най-големи политически сили. “Найо, кажи” или “Не знам дали Найо Тицин ги съветва непрекъснато” - така се обърна към него Бойко Борисов, докато пиарът на ПП слушаше коментарите му до репортерите в парламента.

Самият Найо приема интереса към себе си спокойно. Не му е за първи път да е в устата на политиците. А медийно се прочу още в далечната 1997 г., когато като репортер на БНТ беше единственият журналист с камера в ръка около Народното събрание, когато на 10 срещу 11 януари бе извършен погром.

След това стана популярен, когато през 2001 г. “заби” на царя, още преди да стане премиер, въпроса: “Ваше Величество, колко ви е часът?” - защото Симеон II отговаряше на всички въпроси с “Когато му дойде времето”.

15-години по-късно Волен Сидеров говори за него от трибуната на НС, след като Найо (вече политически пиар) се появи на протест пред сградата, облечен в бяла усмирителна риза и с маска на лицето на лидера на “Атака”.

Полицията го задържа и му състави протокол, а после журналистът обясни, че е искал камерите да снимат как извеждат Сидеров от парламента в усмирителна риза.

“Всичко това е част от работата ми. Не страдам от излишна скромност, но не страдам и от мания за величие. Да, името ми е по-различно и се запомня бързо. И понякога хората си мислят, че използвайки го, ме уязвяват, но не е така. Защото не ми пука какво казват за мен хората, за които не ми пука какво мислят за мен”, обяснява Найо.

Найо Тицин върви редом до Кирил Петков, докато журналисти се опитват да спрат съпредседателя на ПП.
Найо Тицин върви редом до Кирил Петков, докато журналисти се опитват да спрат съпредседателя на ПП. 

Днес е дясна ръка и един от най-приближените на съпредседателя на “Продължаваме промяната” Кирил Петков, но всъщност влиза в политическия пиар точно преди 20 г. При това не с кого да е, а с експремиера Иван Костов, когато той напуска СДС. Така Тицин е участник в създаването на партия ДСБ с легендарни за политиката имена като Екатерина Михайлова и Веселин Методиев. В годините след това работи за повечето от предизборните кампании около ДСБ и различните формати, в които партията участва - Реформаторски блок, Синя коалиция.

Политическият пиар винаги го е привличал. А от 2019 г. води лекции по публична реч на първокурсници в НБУ. Именно в университета се запознава с голяма част от младите депутати на “Промяната”. През 2022 г. част от тях - Венко Сабрутев, Искрен Митев, Мирослав Иванов, Венеция Ангова, се записват в магистърска програма, а част от нея е и курсът на Найо по публично говорене и представяне пред медии и камери. Към екипа на “Промяната” обаче го привлича Асен Василев, с когото се познават от 15 години.

“Спомням си, че казах на Асен - трябва много да работите, за да ме убедите да гласувам за вас”, смее се Найо, който винаги е бил фен на ДСБ. Днес не приема работата си за “Промяната” като предателство към ДСБ, защото осъзнал, че вече не се чувства достатъчно полезен за партията.

“Като се връщам в годините назад, аз винаги съм бил в отбора на промяната, още от падането на Берлинската стена и комунизма. Винаги съм по площадите, симпатизирал съм политически на силите, които променят тази страна, независимо дали съм репортер, или пиар”, казва Тицин.

“Различно е предизвикателството” - отговаря Найо тактично с кого се работи по-лесно - с Костов или с Петков. Но допълва, че между двамата има нещо общо, колкото и невероятно да звучи. “Общото е вътрешната убеденост, че правиш нещо правилно за държавата. Виждам автентичност в тяхната битка. Както Костов е абсолютно автентичен, политическо животно, така в Кирил, макар и по-млад и с други характеристики, виждам същата вътрешна убеденост, че си струва да жертваш личния си комфорт в името на идея, в която вярваш. Това страхотно ми харесва. Не искам да идеализирам тези хора, всеки си има своите кусури, всички сме хора. Но ми харесва, че има такива, които влизат в политиката, защото именно те променят средата”, коментира Найо.

Малцина помнят, но той беше човекът, който накара Иван Костов да се отвори отново за медиите, който млъкна разсърден, след като слезе от власт. А заради неволно вдигнатата ръка пред камерата на фоторепортера на “24 часа” Николай Литов бившият премиер отиде лично да се извини на главния редактор тогава Венелина Гочева.

А дали днес Кирил го слуша за всичко? Е, няма човек, който, като чуе някой да му казва какво да направи, да прегърне 100% идеята. Всеки има собствено мнение и самочувствие за разбирането на нещата, обяснява пиарът на “Промяната”.

Найо Тицин слуша изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.
Найо Тицин слуша изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента. Снимка: Велислав Николов

Но колкото и да е в устата на политиците, не парламентът и ангажиментите покрай “Продължаваме промяната” правят Найо Тицин известен. Той е сценарист, продуцент, режисьор, снима документални филми, голяма част от тях за изкуство, за да стане през 2016 г. основател на фестивала Master of Art.

А тези дни заедно с режисьора Димитър Коцев - Шошо пускат втория си сериал - “Алфа”. Първият им е “Четвърта власт”, който излиза точно при протестите срещу кабинета “Орешарски” през 2013 г. И въпреки че е сниман година по-рано, много от различните кръгове се привиждат в героите и сериалът има силен обществен отзвук. Роден е в София като Найо-Тицин Атанасов Нейков - по прякора на баща си и фамилията на майка си. Син е на художника график Атанас Нейков и е наследник на известния Дечко Узунов. Завършва пиано в музикалното училище и в консерваторията, а на 23 години се преориентира към журналистиката, макар да не е учил никога такава, но винаги е вярвал на интуицията си и на вътрешното си убеждение кое е редно и кое не. Кариерата му в медиите стартира през 1993 г. в. “Стандарт”. Няколко месеца по-късно става част от екипа на Ефир 2 на БНТ. След закриването му отива в Канал 1.

След 10 г. работа в БНТ през 2002 г. напуска, защото му дават да разбере, че не е желан в националната телевизия след историята с царя и часовника. Тогава се преориентира паралено към пиара и продуцентската дейност. Учил е операторско майсторство в НАТФИЗ и в Лос Анджелис. Но това е поради желанието му да се развива, тъй като започнал сам да си снима репортажите и проектите. Женен е за оперната прима Александрина Пендачанска. Имат две дъщери и семейството му от години живее във Франция. 25-годишната Валери-Виолета е завършила право и авторско право и вече работи в най-голямата френска продуцентска къща “Канал+”. А Сара-Мария, която е на 18 г., е записала да учи икономика.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14