Новини Свят

Тръмп спечели първичните избори в Южна Каролина

   
Тръмп спечели първичните избори в Южна Каролина

Доналд Тръмп спечели първичните избори в Южна Каролина, побеждавайки Ники Хейли в родния ѝ щат, предава Ройтерс. Така той се доближава до третата си поредна номинация от Републиканската партия за кандидат за президент и потенциален реванш срещу президента от Демократическата партия Джо Байдън. Само за няколко секунди лицето на Тръмп се появи по всички телевизионни екрани. Победата на бившия президент на първичните избори в този щат означава, че той води вече в пет първични вота на републиканците - в Айова, в Ню Хемпшър, в Невада, на Вирджинските острови и в Южна Каролина.

Ники Хейли е бившият постоянен представител на САЩ в ООН. Поражението за нея е още по-голямо, тъй като тя беше губернатор на Южна Каролина в продължение на няколко години и щатът беше смятан за неин бастион. Тази седмица Хейли отхвърли предположенията, че поражението на Южна Каролина ще я накара да прекрати предизборната си кампания, въпреки че става все по-ясно, че пътят ѝ към президентската номинация на републиканците доближава задънена улица.

"Никога не съм виждал Републиканската партия толкова обединена, колкото е сега", заяви Тръмп по време на реч в столицата на щата Колумбия.

Следват първични избори в Мичиган, Мисури, Айдахо, а на 5 март ще бъде Супервторникът, в който гласуват едновременно петнадесетина щата, сред които Тексас, Калифорния, Колорадо и Вирджиния. Хейли не е фаворит в нито един от тези щати. Според анализатори единствената ѝ надежда е да издържи достатъчно дълго време, за да може някое от съдебните дела да подкопае кандидатурата на Тръмп, казва политологът Джулиън Зелицър.

За пореден път екзитполовете посочиха уязвимостта на Тръмп. Близо една трета от гласоподавателите в събота казаха, че той би бил негоден да служи като президент, ако бъде осъден за престъпление. Тръмп си навлече гнева заради коментари, сметнати за расистки. В петък пред група афроамериканци в Южна Каролина той каза, че "много хора казват, че чернокожите ме харесват, защото са страдали толкова много и са били дискриминирани и ме възприемат като някой, който е дискриминиран". Това беше възприето като опит на Тръмп да намекне, че цветнокожите имат съдебни проблеми и биха го разбрали защото и той има съдебни неволи.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14