Икономика

Във Великобритания ударно наемат работна ръка

   
Във Великобритания ударно наемат работна ръка

Британски фирми се състезават да наемат работници от чужбина, след като броят на трайно напусналите пазара на труда местни хора достигна рекордните 2,8 млн. души. Бързането е и заради промени във визовата система на страната, които от април ще направят по-трудно получаването на работна виза, предаде NOVA.

Над 76 000 британски фирмите са кандидатствали за лиценз за наемане на работници от чужбина, което е два пъти повече в сравнение с преди две години. Причината е, че стотици хиляди британци напускат работа поради трайно заболяване или някаква друга пречка да се трудят. Икономически неактивното население на Обединеното кралство се е увеличило с 884 000 души и новопостъпващите на работа, родени извън Обединеното кралство, са повече от кореняците през последните месеци.

Опитите на британските власти да принудят бизнеса да наема англичани, а не чужденци, удариха на камък. Свободните работни места са над 900 000. В същото време 5 милиона англичани получават помощи, защото са безработни. „Според обявените от британското правителство планове след април издаването на трудови и семейни визи ще става по-трудно. Така че в момента доста хора се опитват да пристигнат във Великобритания, преди това да се случи, включително и българи. Голямата промяна е свързана с увеличаване на необходимата заплата, която чужденците ще получават в Англия, за да им бъде дадена трудова виза. Сега тя е 26 220 паунда годишно, а ще стане 38 7000 паунда. Това означава, че някои търсени работници като строители, градинари или готвачи например няма да могат да дойдат, защото в техните сектори не се плаща толкова”, обясни Атанас Чиков.

Миграционният консултант Атанас Чиков казва, че британските властите готвят и редица други изменения, за да се опитат да намалят рекордната имиграция в страната. „Има промяна и в дохода за даване на семейни визи. Към момента е достатъчно да изкарваш 18 600 паунда годишно, за да може половинката ти да дойде да живее при теб в Англия. От април изискваната заплата ще стане 29 000 паунда и постепенно ще расте до 38 700 паунда. Следователно нашенците, които работят като чистачи или куриери, няма да могат никога да доведат съпрузите си да живеят при тях в Англия, защото доходите им са под необходимите за издавана не семейна виза. А от такава се нуждаят дори половинките на хората, които имат статут на уседналост в Обединеното кралство, но са се оженили за тях след Brexit или края на 2020 г.”, обясни Атанас Чиков.

Изискването за доход ще важи и за британските граждани, което принуди някои с по-ниски заплати да изтеглят по-рано плановете си за брак с чужденци, за да могат половинките им да дойдат да живеят при тях в Англия.

„Самата семейна виза също не е евтина. Струва 1846 пауна, но се плаща и такса за присъединяване към британското здравеопазване. Допреди дни тя беше 624 паунда на година, но също беше увеличена на 1035 паунда на година. Но е по-добре да я платиш и да разчиташ на безплатно обществено здравеопазване, защото иначе цените за медицински услуги на чужденци са много високи. Наскоро имах клиентка, която и предстои да ражда в Англия. Няма обаче нито статут на уседналост, нито виза за престой в страната. Затова ще трябва да плати малко над 16 000 паунда за раждането”, обясни Атанас Чиков.

Подобни внушителни суми и визови трудности отблъскват българите от Англия. След Brexit броят им непрекъснато намалява, както и на останалите европейци. За сметка на това се увеличават пристигащите от Азия и Африка.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14