Анализи

Надежда Нейнски: Русия нападна Украйна, защото смяташе, че тя не бива да съществува

   
Надежда Нейнски: Русия нападна Украйна, защото смяташе, че тя не бива да съществува

Русия нападна Украйна, защото смяташе, че тя не бива да съществува. Това каза в предаването „120 минути“ бившият ни външен министър, евродепутат и дипломат Надежда Нейнски.

„Русия не нападна Украйна заради НАТО – как се твърдеше в началото. Русия нападна Украйна, защото смяташе, че тя не бива да съществува, както и с идеята, че тя ѝ принадлежи. Русия смята, че Украйна не може да бъде независима държава. Това е част от великите имперски амбиции на Русия“, поясни тя.

„Русия и нейните поддръжници от определени тоталитарни държави много отдавна са се готвили за тази война. Не само руската икономика, но очевидно и тази на Северна Корея, на Иран – това въобще не го коментирам. Икономиките им очевидно са насочени към военната основа. Европа и САЩ до последно не очакваха, че Владимир Путин ще нападне Украйна“, обясни тя.

Бившият ни външен министър подчерта, че демократичните общества са били в шок от тази война и не са успели да се справят с производството на необходимите оръжия. Според нея не става въпрос за пари, а за реорганизиране на икономиката. „Тепърва се води дебат за организирането на оръжейно производство в самата Украйна“, поясни тя.

Тя призна, че „провокациите на Доналд Тръмп не са от вчера, но нещо, което тази война направи е да събуди Европа за това какво представлява Русия и какви са нейните амбиции“. Според нея дебатът за изпълнението на ангажимента – всяка страна членка в НАТО да отделя 2% от БВП за отбрана, е изключително важен. Надежда Нейнски коментира и вътрешнополитически теми – ротацията и предложението за подписването на меморандум между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

„В демократичния свят между участниците във властта се сключва споразумение, което много ясно са разписани правата и отговорностите на всеки. В последно време се говори само за това как ще се разпредели властта. Според мен това, пред което са изправени всички е, как ще се обедини властта“, каза тя. Според нея е важно обаче България да има единна вътрешна и единна външна политика. „Най-много ме е страх да не се компрометира идеята за евроатлантическо мнозинство“, посочи още тя.

 


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14