Икономика Свят

Зимните бури намалиха износа на горива от САЩ към Европа

   
Зимните бури намалиха износа на горива от САЩ към Европа

Проблеми с работата на рафинериите в САЩ намаляват почти наполовина износа на горива от САЩ към Европа, сочат данни на Kpler, цитирани от  „Ройтерс”. Според тях от началото на февруари досега износът на горива от САЩ към Европа е в обем на 6,65 млн. барела на ден, спрямо 11,44 млн. барела през януари, когато бяха достигнати нивата на износ от август 2017 г.

Това може да се окаже сериозен проблем за европейските потребители, защото останалите доставчици - държавите от Близкия изток и Азия, избягват Червено море заради опасността от атаки на хутите. Преминавайки покрай нос Добра надежда, пътят на танкерите се удължава със седмици.

Намалението на износа е вследствие от зимните бури в някои райони на САЩ в средата на януари и началото на февруари. Сред засегнатите е най-големият производител на дизел в САЩ - рафинерията на BP в Индиана, която прекъсна работа заради липса на електрозахранване. Работа спряха и петролни компании в Тексас.

В допълнение предстоят и планови ремонти на рафинериите в Европа през март и април, което може да окаже натиск върху цената на горивата. От друга страна, по-високата тарифа вероятно ще привлече повече горива от САЩ, тъй като и работата на рафинериите постепенно се възстановява. Очакванията на анализаторите са поне три танкера, превозващи 850 хил. барела дизел, да бъдат разтоварени в различни европейски пристанища през следващия месец.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14