Свят

Шефът на НАТО: Няма планове за изпращане на войски в Украйна

   
Шефът на НАТО: Няма планове за изпращане на войски в Украйна
  google

НАТО няма планове да изпраща бойни части в Украйна. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от "Асошиейтед прес".

Изказването му беше по повод съобщения, че някои западни страни може да обмислят изпращането на войски в опустошената от войната страна.

Столтенберг посочи, че съюзниците от НАТО предоставят безпрецедентна подкрепа на Украйна. "Правим това от 2014 г. и го правим още повече след пълномащабната инвазия. Но няма планове за бойни части на НАТО на място в Украйна", категоричен бе той.

Като изключи възможността за военни действия на НАТО, Столтенберг заяви, че "това е война на агресия от страна на Русия срещу Украйна, грубо нарушаваща международното право. Съгласно международното право Украйна, разбира се, има право на самоотбрана и ние имаме право да ги подкрепим в отстояването на това право".

Преди посещението си в Париж вчера, където високопоставени служители от над 20 държави обсъдиха варианти за увеличаване на помощта за Украйна, министър-председателят на Словакия Роберт Фицо отбеляза, че някои страни обмислят дали да сключат двустранни споразумения за изпращане на войски в Украйна, за да ѝ помогнат да се отблъсне руската инвазия.

Фицо уточни, че правителството му не планира да предложи изпращане на словашки войници, но не предостави подробности за това кои държави може да обмислят подобен ход нито какво ще правят войските в Украйна.

Председателят на словашкия парламент Петер Пелегрини също заяви, че Словакия няма да разполага войски в Украйна.

Чешкият премиер Петр Фиала отказа коментар преди да замине за Париж, заявявайки, че лидерите се срещат, за да обсъдят възможните варианти. Той обаче подчерта, че "Чехия със сигурност не иска да изпраща свои войници в Украйна".

Полският премиер Доналд Туск също заяви пред "Ройтерс", че вариантът с изпращане на войски не се разглежда от правителството.

"Убеден съм, че трябва да развием пътищата на подкрепа, по които поехме след агресията на Русия", заяви Фиала на пресконференция заедно с Туск на среща в Прага днес.

"Вярвам, че не е необходимо да започваме други методи", посочи още Фиала и допълни, че настоящият фокус е върху военната помощ, както и върху хуманитарната и икономическата подкрепа.

На свой ред Туск подчерта: "Полша не планира да изпраща свои войски на територията на Украйна".

"Смятам, че днес не трябва да спекулираме дали ще има обстоятелства, които да променят тази позиция", заяви той.

Френският президент Еманюел Макрон пък посочи, че изпращането на западни войски на място в Украйна не трябва да се изключва в бъдеще, предвид продължаващата вече трета година инвазия на Русия.

НАТО като съюз предоставя на Украйна само несмъртоносна помощ и подкрепа като медицински консумативи, униформи и зимно оборудване. Някои страни членки обаче изпращат също оръжия и боеприпаси. Всяко решение за изпращане на войски ще изисква единодушна подкрепа от всички страни членки на Алианса.

 

Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14