Новини

Ремонт на ремонта: Спаси София показа новия корпус на Френската гимназия 2 г. по-късно

   
Ремонт на ремонта: Спаси София показа новия корпус на Френската гимназия 2 г. по-късно

Две години след откриването на чисто новото крило с физкултурен салон на Френската гимназия "Алфонс дьо Ламартин" , той е в окаяно състояние.

Опасност за спортуващите ученици, липсващи или некачествени довършителни работи, мухъл по стените, течащ покрив и множество други проблеми установиха при проверка лидерът на групата на ПП-ДБ и Спаси София в Общинския съвет Борис Бонев, общинският съветник Стефан Спасов, зам.-кметът по строителството Иван Матов и служители на администрацията. 

Бонев припомни, че договорът на нов физкултурен салон и обновяване на сградата на гимназията е подписан през 2020 г. между Столична община и “Булстрой груп” и е на стойност 5 256 107,32 лв. с ДДС и срок за изпълнение 700 календарни дни. В задълженията на изпълнителя ясно е записано, че той следва да извърши възложената работа точно, пълно, качествено и спазвайки приложимите технически стандарти и норми в строителството.

Началото на учебната година през 2022 г. Френската гимназия посреща с чисто нов салон и нов корпус с 9 учебни зали, 3 амфитеатрални кабинета по природни науки с индивидуални работни места и възможности за лабораторни изследвания и библиотека. Ремонтът е приет без забележки и няма публична информация за наложени санкции по изпълнението, въпреки че от ръководството на училището са сигнализирали за множеството дефекти и проблеми. 

“Като бивш възпитаник на Френската гимназия ме боли, че след десетилетия чакане за нов салон и корпус, това което днешните и бъдещите ученици в гимназията получиха е посредствено и опасно. След две години ползване, чисто новите съоръжения далеч не отговарят на качеството, което нашите деца заслужават. Явно е, че технически стандарти не са спазени, а работата е извършена некачествено, след като в толкова кратки срокове наблюдаваме толкова сериозни проблеми.”- не скри възмущението си Борис Бонев. 

Част от видимите дефекти са счупени или на места изцяло липсващи панели от окачения таван, напукани стени и мазилки, липсващи дръжки на прозорци, необезопасени кабели. В стаите и спортните съблекални има мухъл, който е опасен за здравето на учениците. Дворът на сградата също създава предпоставки за инциденти, тъй като има хлътвания и отчупвания от асфалта и неравности по целия терен. Дори с просто око се вижда, че ремонтът за над 5 мил.лв. е извършен изключително некачествено, с евтини материали и без спазване на изискуемите стандарти. Особено опасен за учениците е фактът, че в настилката на новия салон не е предвидена възможност за монтаж на оборудване за волейбол и баскетбол. Така, волейболните мрежи се крепят с бетонни бордюри, взети от новите подпорни стени на двора, уточняват от Спаси София. 


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14