Шоу

Февруари посреща март: Какво време ни очаква през почивните дни и кога идва пролетта

   
Февруари посреща март: Какво време ни очаква през почивните дни и кога идва пролетта

През нощта над страната ще бъде предимно ясно. След полунощ над Западна България ще се появи разкъсана средна и висока облачност, а в низините и около водните басейни ще започне да се образува ниска облачност или мъгла, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа слаб вятър, предимно от изток. Минималните температури в повечето райони ще бъдат между 2° и 7°, в София около 6°. Утре (28 февруари) ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност, по-значителна над Югозападна България, но ще остане без валежи. Преди обяд в низините и около водните басейни ще има мъгла или ниска облачност, които по крайбрежието на морето ще се задържат и в следобедните часове. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток, по долината на Струма до умерен от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 14° и 19°, по Черноморието 9°-11°, в София около 15°.
 
По Черноморието ще има ниска облачност или мъгла. В следобедните часове временно облачността ще се разкъса, а мъглата разсее. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 9° и 11°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. В планините ще бъде предимно слънчево, с по-значителна облачност над масивите от Западна България. Без валежи. Ще духа слаб до умерен южен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 10°, на 2000 метра - около 4°.

В четвъртък (29 февруари) облачността ще бъде значителна, но висока и средна, вероятността за валежи е малка. В низините в нощните часове ще се образува и ниска облачност или мъгла, които на места ще се задържат до обяд. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от юг-югоизток. Ще остане топло за периода, с минимални температури над нулата и максимални на отделни места до 20°. В петък (1 март) и събота (2 март) ще преобладава облачно време. На места, главно в западната половина от страната, ще превали слаб дъжд, в планините над 1800-2000 m - слаб сняг. През втория ден вятърът ще отслабне и ще се завърти от изток-североизток. Дневните температури ще се понижат.

В неделя (3 март) и понеделник (4 март) ще има и по-съществени разкъсвания на облачността, но в неделя, главно около и след обяд, в Рило-Родопската и в Старопланинската област ще има слаби валежи. В неделя ще е почти тихо, в понеделник ще се появи вятър от юг-югоизток и постепенно ще се усили до умерен. Нощните температури ще са по-ниски и ще се доближат до нулата, а максималните ще са предимно между 11° и 16°. Във вторник (5 март) от югозапад ще започнат валежи от дъжд, в планините над 1800-2000 m - от сняг. През периода по Черноморието често ще бъде с ниска облачност или мъгла и с източния вятър дневните температури там ще остават най-ниски, близки до температурата на морската вода.

Февруари е към своя край и вероятността да е един от най-топлите месеци февруари в България, както и в много други страни в Европа, от началото на регулярните метеорологични измервания през 1890 г., или поне от 1930 г. насам, е много голяма. До 24 февруари нямахме нито един леден ден, т.е. такъв с отрицателни дневни температури (изключвайки планините). Метеорологичната зима е на привършване, в оставащите дни от нея няма изгледи за зимни прояви на времето, а пролетта е на 3-4 дни от нас, посочват от НИМХ.
 
Кога настъпва метеорологичната пролет?

Началото ѝ е свързано с развитието на циркулационните процеси, следени от метеоролозите. Новият сезон започва в петък (на 1 март 2024 г.) в 00:00 ч. и продължава точно три месеца (както всички останали метеорологични сезони) – до 1 юни 2024 г. в 00:00 ч., когато настъпва лятото, посочват от НИМХ и припомнят, че миналата година два от пролетните месеци – април, май, и първият летен – юни, са били онези месеци от 2023 г., в които сме били с отрицателни отклонения от климатичните норми. Пролетта на 2022 г. също е била относително студена, а месец март на 2022 г. е един от най-студените месеци март за последните 26 години.

Кога настъпва астрономическата пролет?

"Астрономическото (календарно) начало на пролетта е популярно за хората (и децата знаят и отбелязват с празници в детската градина началото на пролетта на 22 март) и зависи от позицията на Слънцето. Тъй като Земята е наклонена към Слънцето, точката, в която слънчевите лъчи падат перпендикулярно на земната повърхност по обед, се премества през годината от юг на север и обратно при обиколката на Земята около Слънцето. За нас, в Северното полукълбо, това е точката на пролетното равноденствие или тази част от годината, в която денят се изравнява с нощта и след това продължава да нараства. Тази година това ще стане в сряда, на 20 март, в 05:06 ч. българско време", обясниха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Защо метеорологичната и астрономическата пролет се различават?

Това различие идва от времето, преди компютрите да станат част от ежедневието ни, още от средата на XX век, тъй като статистическата оценка по месеци е била по-лесна. Освен това – особено напоследък – връзката на метеорологичните сезони и климата е по-интригуваща, отколкото тази на климата и астрономическите сезони (тук нещата са тривиално ясни, поне на този етап), посочват от НИМХ0.
Тази година ефектът от настъпването на пролетта е предизвестен и от твърде топлия януари, и от много топлия, особено в Северна България, февруари.

Kаква е прогнозата за пролетта на 2024 година?

Пролетта се очаква да е относително топла и следователно е много вероятно да е по-топла от пролетта на последните 3 години, когато беше относително студена или с нормални температури, посочват от НИМХ.

Най-вероятно е да бъде със сезонни суми на валежите, близки до климатичната норма средно за страната. Миналата пролет беше с относително големи количества валеж.

 


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14