Икономика

Асен Василев: Няма да вдигаме данъци. Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени

   
Асен Василев: Няма да вдигаме данъци. Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени. Няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време на 37-ото Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), което се провежда в София, цитиран от Нова телевизия.

„Министерството на финансите работи изключително добре с общините, тъй като имаме една и съща цел - гражданите да живеят в по-добри условия. Чакаме още официално да дискутираме вашите идеи за фискална децентрализация. Аз не съм против. Проблемът там е неравномерното разпределение на данъчните постъпления по територията на страната. Идеята е инвестиционна програма за общините да е устойчива и да продължи. Това, което сме говорили в парламента с Бюджетната комисия и с Регионалното министерство, е тя да е тип револвираща – когато свършите даден проект, да можете да го замените с нов до достигане на лимита. Имате интерес максимално бързо да свършите проектите си. По този начин връщаме обратно в ръцете на кметовете как да изглеждат населените места, които управляват, и им даваме ресурса да го постигнат. Това е правилният подход – отговорността да отиде при кметовете, които са най-близо до хората”, каза още Василев.
Миналата седмица Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителен трансфер по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2024 г. в размер до 400 млн. лв. за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2024 г. С приемането на акта средствата за капиталови разходи за реализиране на общински проекти ще се предоставят своевременно при наличие на готовност за тяхната незабавна реализация и при спазване на изискванията на Закона за държавния бюджет за 2024 г.

Василев призова местната власт да информира инвеститорите, че могат да се възползват от пълния размер на държавната помощ, разрешен от ЕС - от 25% до 50%, за капиталови разходи по проекти. „Повишаването на стандарта на живот на гражданите ще стане след привличане на инвестициите. По този начин ще изградим държава, където всички искаме да живеем“, каза министърът.

Той припомни на кметовете, че от 2025 г. се променя начинът, по който такса смет и битови отпадъци трябва да бъде изчислявана. „Силно ви насърчаваме да започнете работа по този проблем от сега, за да не стане в последния момент всички да сме изненадани неприятно“, призова той.
Кметовете се интересуваха и от възможностите за получаване на подкрепа за саниране на сгради. Финансовият министър сподели своето виждане, че всички блокове трябва да бъдат санирани. Според него трябва да се изчерпят всички европейски ресурси и чак тогава да се пристъпи към финансиране от националния бюджет. Министърът обаче предупреди, че оттук нататък финансирането ще е в съотношение 80:20. С НСОРБ предстои да се обсъди как ще подпомагат гражданите да доплащат своята част от 20%.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14