Икономика

Нови правила за дистанционна работа гласува социалната комисия

   
Нови правила за дистанционна работа гласува социалната комисия

Депутатите от парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика ще обсъдят на второ четене промени в Кодекса на труда, свързани с работата от разстояние и така нареченото право на изключване на работниците и служителите. Законопроектът беше гласуван на първо четене в пленарната зала в началото на месеца. Комисията ще разгледа също, на второ четене, проект за промени в Закона за насърчаване на заетостта. Той предвижда намаляване на административната тежест.

Работникът или служителят не е длъжен да отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната почивка, освен когато в индивидуалния или колективния трудов договор са уговорени условия, при които това е допустимо. 

Това предвижда предложение за промени между  двете четения за право на непрекъсната почивка, внесено от председателя на социалната комисия Деница Сачева и други депутати от ГЕРБ-СДС. Елисавета Белобрадова от Продължаваме промяната-Демократична България предлага премахване на съществуващото в Кодекса на труда ограничение, според което броят на работниците, изпратени от предприятие, което осигурява временна работа в предприятие ползвател, не може да бъде повече от 30 на 100 от общия брой на работещите при него. Божидар Божанов също от ПП-ДБ предлага промяната на мястото на работа за срок до 6 месеца при работа от разстояние да не се смята за изменение на трудовото отношение.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14