Икономика

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

   
Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

С оглед на оставащите само седем месеца от петгодишния мандат на Кристалина Георгиева като ръководител на Международния валутен фонд, тя заяви пред агенция Ройтерс, че не е фокусирана върху това дали да търси втори. Георгиева отбеляза, че съсредоточена върху настоящата си работа като управляващ директор на МВФ.

"Вижте, имам работа за вършене в момента", посочи тя в интервю за Ройтерс в кулоарите на среща на финансовите министри и централните банкери на групата Г-20 в Сао Пауло, Бразилия.

"Винаги съм бил на мнение, че вие вършите работата, която имате - не някаква хипотетична в бъдеще. Така че ме оставете да си върша работата", отбеляза тя.

Ройтерс отбелязва, че Георгиева, икономист от България, е втората жена, която оглавява МВФ и първата от нововъзникваща пазарна икономика.

Евентуалното избиране на Георгиева за втори мандат би отговорило на продължителните опасения, повдигнати от нововъзникващите пазари и развиващите се страни относно американско-европейския двуполюсен монопол в двете водещи световни финансови институции - МВФ и Световната банка.

Самоопределяща се като "вечен оптимист", Кристалина Георгиева премина като шеф на МВФ през огромни сътресения за глобалната икономика, вариращи от избухването на глобалната коронавирусна пандемия само месеци след встъпването ѝ в длъжност - до руската инвазия в Украйна в края на февруари 2022 г.

Тя е съсредоточена върху укрепването на перспективите за средносрочен растеж, който изостава от историческите нива, управлението на текущите предизвикателства, свързани с държавните дългове и насочването на МВФ през сложно преразглеждане на квотите, отбелязва Ройтерс.

Агенцията напомня, че Георгиева си навлече критики вътре и извън Фонда в началото за натиска си да включи изменението на климата като фактор в докладите за наблюдение на икономиките на страните членки и големия си интерес към нововъзникващите пазари и развиващите се икономики.

Тя също така изигра важна роля в осигуряването на големи заеми за Украйна, като помогна да се катализират допълнителни средства, за да се помогне на нейната икономика да устои на напрежението на руската военна инвазия, наблюдаваше обновяването на мащабната програма за заеми на Аржентина и работеше стабилно, за да помогне на Китай да приеме преструктуриране на държавния дълг .

Георгиева също така преживя голямо лично предизвикателство през 2021 г., когато изпълнителният съвет на МВФ изрази пълното си доверие в нея, след като прегледа обвиненията, че е оказвала натиск върху служители на Световната банка да променят данни в полза на Китай, докато е изпълнявала висша роля в тази институция.

По това време министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди Георгиева, че ще следи отблизо последващите действия на МВФ и ще оценява всички нови факти или констатации, но отношенията на двете оттогава насам са развили в добра посока, отбелязва Ройтерс, цитирайки  източници, запознати с двете важни финансистки.

Съгласно дългогодишно споразумение европейските страни традиционно номинират кандидат за ръководител на МВФ, докато САЩ номинират кандидат за ръководител на Световната банка. И двете работни места се решават в крайна сметка от борда на директорите на големите международни институции.

В края на 2023 г. ирландското издание Business Post цитира премиера на страната Лео Варадкар да казва, че очаква Кристалина Георгиева да се кандидатира за втори мандат начело на МВФ,, омаловажавайки перспективата ирландският министър на финансите Паскал Донохоу да бъде номиниран за поста.

Самата Георгиева беше компромисен кандидат за европейските лидери, които бяха разделени през 2019 г. между бивш нидерландски финансов министър и испански министър на икономиката по повод замяната на напускащия шеф на МВФ Кристин Лагард, която пое управлението на ЕЦБ.

Източници, запознати с процеса, казаха, че изборът ще бъде уреден бързо, след като Европа се обедини около даден кандидат.

Въпреки че мандатът на Георгиева няма да изтече в близките месеци, някои отбелязват, че има смисъл да се вземат решения преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка, които ще се проведат през април, така че въпросът за лидерството да не засенчи вече запълнения дневен ред на тези срещи, отбелязва Ройтерс.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14