Свят

Байдън и Тръмп спечелиха първичните избори в Мичиган

   
Байдън и Тръмп спечелиха първичните избори в Мичиган

Президентът Джо Байдън и предшественикът му на поста Доналд Тръмп спечелиха първичните избори в Мичиган, с което още повече затвърдиха почти сигурния реванш помежду си на вота през ноември.

Байдън лесно спечели първичните избори за кандидат-президент на Демократическата партия в Мичиган, но протестният вот на демократите надмина очакванията, отбелязва "Ройтерс".

Доналд Тръмп победи съперничката си Ники Хейли с голяма преднина на първичните избори на Републиканската партия в този щат, с което затвърди позициите си за номинацията на партията за Белия дом. Хейли вече загуби от Тръмп на първичните избори в Айова, Ню Хемпшър и Южна Каролина. Тя е смятана за малко по-умерена в политическо и риторично отношение от своя съперник.

Въпреки че се очакваше Байдън и Тръмп да спечелят с лекота първичните избори на своите партии, броят на гласовете и за двамата се следеше отблизо за признаци на разколебаване на подкрепата.

В Мичиган, където живее голям брой арабски американци, избирателите на демократите бяха призовани да отбележат в бюлетините си за първичните избори във вторник като "неангажирани" в знак на протест срещу политиката на Байдън по отношение на Газа.

Според социологическа агенция "Едисън рисърч" първите резултати показват, че броят на "неангажираните" избиратели е достигнал 40 000, след като са били преброени 31% от бюлетините на демократите. Тази цифра далеч надхвърля целта от 10 000 неангажирани гласоподаватели, на която се надяваха организаторите на протеста.

Всеки, който иска да стане кандидат за президент в САЩ, трябва първо да надделее във вътрешнопартийните предварителни избори. След това кандидатите се избират официално на партийни конгреси през лятото. Конгресът на републиканците се провежда в средата на юли.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14