Новини

Вижте какво казва министърът на МВР Калин Стоянов за Нотариуса, Пепи Еврото и убийството на Алексей Петров

   
Вижте какво казва министърът на МВР Калин Стоянов за Нотариуса, Пепи Еврото и убийството на Алексей Петров

Проверката на МВР относно сигналите, свързани с Мартин Божанов-Нотариуса приключи. Резултатите показват, че във вътрешното ни министерство има общо 28 сигнала, касаещи Нотариуса. Това заяви в интервю за bTV министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той коментира също издирването на Петьо Петров-Еврото, предстоящата ротация и убийството на Алексей Петров.

Виждаме се с Вас обаче буквално минути след срещата ви с представители на Фронтекс. Какво стана ясно на тази среща?

Калин Стоянов: На срещата обсъдихме нивото на взаимодействие увеличаването на служителите на Фронтекс, които ще бъдат разположение предимно на българо-турската и българо-сръбската граница.

Видяхте се и с турския главен прокурор. По каква тема?

Калин Стоянов: Въпросите, които обсъждахме са пак по линия на взаимодействие и начина на работа на двете държави. За да бъда малко по-конкретен, мога да ви дам и цифри. Реално преди няколко дни изпратих поредния доклад до премиера и президента, в който ги запознаваме със състоянието на нелегалната миграция. В този доклад отчитаме спад с около 70% на броя на опитите за нелегално преминаване на българската граница.

Готови ли сме за Шенген на всички нива?

Калин Стоянов: Категорично сме готови за Шенген на всички нива и тази оценка е дадена и миналата година, когато тук имаше комисия и експерти от 14 държави. Това, което ме уверяват колегите е, че до първата половина на март ще сме готови технически за това, което предстои по въздух и вода. Организацията е предимно с концесионерите по летищата, за тях са повечето задължения. Имаше известни трудности с Летище София, но това, което ме уверяват колегите е, че всичко върви по план към момента.

Да минем към криминалните теми. Няма как да не започнем от Мартин Божанов-Нотариуса. Миналата седмица пред нас говори директорът на СДВР, който намекна, че вече има следа, най-вероятно и заподозрян. Има ли?

Калин Стоянов: Вижте директорът на СДВР Любомир Николов не е човек който казва нещо случайно. Щом го е казал, има нещо предвид. Основните въпроси следва да са към разследващия екип.

Бил ли е Божанов сътрудник на МВР?

Калин Стоянов: Няколко пъти ми е задаван този въпрос и продължавам да отговарям, че това ще бъде изяснено в рамките на досъдебното производство. Прокурорът е този, който може да изиска информация.

Стана ясно, че в СДВР има общо 17 преписки и досъдебни производства, свързани с Божанов.

Калин Стоянов: Повече са сигналите свързани с Божанов. Ако не ме лъже паметта, те са точно 28. Като 22 от тези сигнали са против Мартин Божанов, а останалите са жалби и сигнали, които той е подавал. По всички тези сигнали сме изготвили справка как е приключила проверката и къде са изпратени сигналите. Тези, които са срещу него - разбрахме - са от съседи, имотните измами.

Има ли за побой, за заплашване?

Калин Стоянов: Има различен тип сигнали за различни извършени според жалбоподателите престъпления от Нотариуса. Сигналите, които се изработваха от ГДБОП са за търговия с влияние и пране на пари.

Разследването срещу него започва след сигнал до ГДБОП. Тогава Вие сте на чело на дирекцията.

Бившият вътрешен министър Ви обвини в изтичане на информация. Знаете ли дали от ГДБОП е изтичала информация в посока Нотариуса?

Калин Стоянов: От ГДБОП не е изтичала информация в посока Нотариуса. ГДБОП е единствената структура, която под мое ръководство събра данни за образуване на досъдебно производство. Ако Бойко Рашков е провеждал срещи с който и да е и е получавал информация, или ако е имал данни, че има теч от ГДБОП, би следвало да сезира дирекция „Вътрешна сигурност“, която е пряко подчинена на министъра на вътрешните работи.

Той сезирал ли е „Вътрешна сигурност“?

Калин Стоянов: Не знам, не мога да Ви кажа на този етап. Би следвало той да ги сезира и ако има нарушения и действия или бездействия, трябва да е уведомена и прокуратурата.

Имате ли съмнения дали от МВР, от което и да е ниво, е текла информация към Нотариуса?

Калин Стоянов: Не мога да изразя мнение. Мога да говоря за структурата която аз ръководя – ГДБОП.

СС клубът - пазен ли е от полицията?

Калин Стоянов: Проверките, които направихме след твърденията по безспорен начин показват, че автомобилите, които са били в близост до заведението, не са автомобили на МВР.

Знаете ли кой е ходил там? Някой споменава ли имена на магистрати и конкретно на настоящия и.д. главен прокурор или на бившия главен прокурор?

Калин Стоянов: Ние работим предимно по извършеното убийство, не сме работили по това кой и дали е ходил там.

Вчера шефът на отдел „Киберсигурност“ описа какъв е човекът, заплашвал съдия Цариградска. Категорично ли това е човекът?

 
Петьо Петров-Еврото - още миналата седмица пред нас шефът на СДВР каза, че е жив и е в съседна страна. Къде е той?

Калин Стоянов: Не мога да Ви кажа къде се намира. Това, което знам със сигурност е, че той е обявен за държавно издирване и нищо друго не мога да кажа по този въпрос.

„Осемте джуджета“ - сигналът и по този случай първо стига до ГДБОП.

Калин Стоянов: Имам спомен за този случай. Сигналът, ако не ме лъже паметта, беше входиран в края на 2021 г. от АКФ. В кратки срокове успяхме да извършим проверка и всички материали ги изпратихме на ВКП. За да има анонимни свидетели, трябва да има и образувано досъдебно производство. В случая ние сме извършвали само проверка.

Има ли ги някъде имената на Борислав Сарафов или на Иван Гешев?

Калин Стоянов: В качеството си на бивш директор на ГДБОП и настоящ вътрешен министър дебело подчертавам, че във водената разработка и справка към ГДБОП не фигурира името на и.д. главен прокурор Борислав Сарафов. Тоест от проведените оперативно-издирвателни мероприятия не е установена съпричастност на Сарафов към кръга на проверяваните лица. Дали има и други имена на магистрати просто няма как да коментирам на този етап.

Алексей Петров - имате ли вече конкретна следа?

Калин Стоянов: Реално убийството на Петров, както на всички става ясно е тежко поръчково убийство. Този тип убийства изискват по-сериозен и продължителен период на разследване. Анализира се огромен обем от информация, разпитват се свидетели, има множество експертизи. Има извършени действия в условията на неотложност, ние имаме това право като орган, който извършва разследване. Става дума за случаи, в които можем да съберем или запазим доказателства по предмета на разследването. Дали има нещо открито и какво – считам, че този въпрос трябва да е към разследващия екип. За да се стигне до разкриването на поръчител на такова поръчково убийство на първо място следва да стигнем до физическия извършител.  

Успяхте ли да се справите с пияните и дрогираните шофьори?

Калин Стоянов: В момента и в настоящата година това ще е приоритет на МВР. Мога да заявя, че започваме да отчитаме положителни резултати. От момента, когато беше въведена мярката за отнемане на автомобили от шофьори, които употребяват алкохол или наркотици имаме спад на установени такива шофьори. Откакто е въведена тази мярка има отнети 314 автомобила и успоредно с това има иззети повече от 2200 автомобила. Другото, което успяхме да постигнем и то сериозен резултат, е по линия на събираемостта на глобите. В резултат на мерките и най-вече разработването и въвеждането на системата за електронно връчване, активиране на процеса на връчване на място. Отчитаме 50% ръст на събираемостта спрямо миналата година.

Калин Стоянов: Възнамеряваме от другата седмица жандармерията също да има възможност да връчва наказателни постановления и глоби. Хората в момента минават през обучение. Ще засилим и третия начин - по пощата. Имаме идеи, които през следващите дни ще споделим и се надявам, че и там ще имаме резултат. Тъй като несъбирането на глобите реално засилва чувството на безнаказаност.

Калин Стоянов: Жандармерията е една от структурите, които имат огромен ресурс. Ежедневно тези служители извършват множество проверки на пътя. Говорим за проверки както на МПС, така и на лицата в него. В момента, когато бъдат спрени, служителят ще има възможност да провери дали той има административно наказание и съответно, ако има - ще може да му връчи глобата или наказателното постановление.

Идеята с получаване по пощата скоро ли ще се финализира?

Калин Стоянов: Това е двустранен процес. Освен ние, ангажимент имат и служителите на пощата. Следва да вземем решението кое как да се случи – но ще е бързо. Абсолютно поставено е на масата, така че ще се случи. Нека не забравяме, че има сериозен обем хора, които изобщо не знаят, че те имат наказателно постановление или глоба по фиш и целим те да си получат всичко.

Обезпечени ли са обаче всички с автомобили, техника тестове?

Калин Стоянов: Предприели сме мерки и в тази посока. Реално всички суми, които събираме се използват целесъобразно. Приключихме голяма обществена поръчка за закупуване на автомобили за Пътна полиция. Ако всичко е наред, от април следва да започнем да получаваме автомобили по линия на Пътна полиция. Надявам се, че скоро ще приключим и процедурата по четири броя обществени поръчки, предвиждаме да закупим 273 камери за контрол на скоростта. Работим и много активно ТОЛ камерите да започнат да засичат средна скорост.

Калин Стоянов: Третото нещо, което успешно постигнахме е бързото закупуване на двата броя автоматизирани системи за токсико-химичен анализ за наличие на наркотици в кръвта. Както знаете те са два апарата. Единият е в Института по криминалистика, другият – във ВМА. До края на април ще имаме още четири такива апарата. Работим активно, но проектирането и изграждане на четири броя лаборатории в страната – в Пловдив, Варна, Бургас и Плевен - които ще засилят процеса на бързото изготвяне на експертизи по линия на наркотици в кръвта. Защото имаме сериозен проблем - стигаме и до 10 месеца забавяне.

Калин Стоянов: През миналата седмица проведох среща с вицепремиера Габриел, на която изговорихме постигнатото по програмата на ведомството и представих част от приоритетите на МВР за тази година. Затова кой министър ще остане на съответния пост - считам, че решението ще се вземе от премиера и вицепремиера и това решение следва да бъде съгласувано с политическите партии от правителството.

Към този момент нямате конкретно предложение, така ли да разбирам?

Калин Стоянов: Не, нямам. Готов съм да довърша това, което аз и моят екип сме започнали.

Вие на коя партия сте министър?

Калин Стоянов: Аз съм министър на вътрешните работи и съм на българските граждани. Аз не съм политическо назначение, нямам политически пристрастия. На мен ми е предложено и съм назначен в качеството ми на експерт. Не знам дали партия е зад мен, но би следвало тези, които подкрепят правителството да са зад мен - и едната и другата страна.

Министър Тагарев каза, че БТР-ите, които трябва да изпратим на Украйна, са на МВР. Така ли е и къде са те?

Калин Стоянов: Бяха на МВР. Бяха тези бронетранспортьори на МВР. С решение на Министерския съвет от ноември миналата година много ясно е посочено, че тези БТР-и логистиката по придвижването е ангажимент само и единствено на Министерството на отбраната. На територията на жандармерия са, тук в София. Когато има готовност да се извърши транспорта, сме готови да ги предадем.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14