Свят

Над 30 медии съдят Google за 2.1 млрд. EUR

   
Над 30 медии съдят Google за 2.1 млрд. EUR
  google

Тридесет и две европейски медийни организации заведоха дело срещу Google на 28 февурари, търсейки щети за близо 2,1 млрд. EUR. Делото засяга дигиталните рекламни практики на американския технологичен гигант. Медийните групи твърдят, че са „понесли загуби поради по-малко конкурентен пазар“, според изявление, споделено от адвокатските кантори Geradin Partners и Stek, които представляват организациите.

„Без злоупотребата с доминиращата му позиция от страна на Google, медийните компании щяха да получат значително по-високи приходи от реклама и да плащат по-ниски такси за рекламни технически услуги“, се казва в изявлението.

Сред медийните групи са някои от водещите новинарски компании в Европа, включително Axel Springer (собственик на POLITICO), базираната в Норвегия Schibsted и групи от Бенелюкс като DPG Media и Mediahuis. Медиите, подали иска, обхващат 17 европейски държави.

Искът е заведен в холандски съд. През юни миналата година Европейската комисия изпрати антитръстови обвинения към Google за рекламния ѝ бизнес.

„Предварителните ни опасения са, че Google може да е използвала пазарната си позиция, за да облагодетелства собствените си посреднически услуги“, каза тогава изпълнителният вицепрезидент Маргрете Вестагер. „Това вероятно навреди не само на конкурентите на Google, но и на интересите на издателите, като същевременно увеличи разходите на рекламодателите.“

Органът за наблюдение на конкуренцията на Европейския съюз проучва онлайн бизнеса на Google с дисплейни реклами от 2021 г. насам. Преди това той проучи услугата за търсене на пазаруване на компанията, нейния софтуер за мобилни телефони и рекламни договори, налагайки над 8 млрд. EUR глоби.

„Google работи конструктивно с издателите в цяла Европа“, каза правният директор на Google Оливър Бетел, добавяйки, че делото „е спекулативно и опортюнистично“. „Ще се противопоставим енергично и въз основа на фактите.“


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14