Свят

ЕК определи заплахите на Путин с ядрено оръжие за неприемливи

   
ЕК определи заплахите на Путин с ядрено оръжие за неприемливи

Говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано определи заплахите на Путин с ядрено оръжие като "напълно неприемливи и неуместни". В годишното си обръщение към гражданите на Русия президентът предупреди, че НАТО рискува ядрен конфликт, ако изпрати войници в Украйна.

"Трябва да осъзнаят (западните държави), че и ние имаме оръжия, които могат да удрят цели на тяхна територия. Това създава заплаха с конфликт с употреба на ядрени оръжия и унищожаване на цивилизацията. Не разбират ли? Мислят, че ставащото в Украйна са някакви анимационни филми", заяви Путин.

Той неколкократно отправяше под различни форми заплахи, свързани с употребата на ядрени оръжия, в хода на войната в Украйна, макар говорителят на Кремъл Дмитрий  Песков всеки път да припомняше след това, че доктрината на страната продължава да предвижда само използването им при екзистенциална заплаха.

Според Петер Стано речта на руския президент е част от усилията му да бъде преизбран за президент и е пореден пример на опит за прехвърляне на вината за началото на войната в Украйна. Той добави, че военните действия на Русия в Украйна досега са провал.На въпрос за искането на Приднестровието за помощ от Русия заради натиск от Молдова Стано отговори, че ЕК следи събитията много внимателно и изрази надежда за намирането на мирно решение между Молдова и сепаратисткия регион.

Днес Владимир Путин направи годишното си обръщение пред Федералното събрание - двете камари на парламента.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14