Новини

Проект за нова висока сграда разгневи жителите на Белите брези

   
Проект за нова висока сграда разгневи жителите на Белите брези
  Stolica

Пореден проект за строеж на нов блок във вече гъсто населена зона нажежи страстите в още един квартал на София. В район "Красно село" се състоя обществено обсъждане на искане за промяна на предназначението и параметрите за застрояване на терен, намиращ се на бул. "България" в ж.к. "Белите брези". В имота, който е почти 5 дка и е частен, има действаща бензиностанция "Шел" и двуетажна бизнес сграда, в която се помещава магазин на известна верига за хранителни стоки. Собственикът на парцела иска бензиностанцията и ниската сграда да бъдат съборени и на тяхно място да се построи 8-етажен блок с височина 26 м. Инвеститорът обещава, че след като новото застрояване бъде реализирано, в терена отново ще има бензиностанция и достатъчно площ за голям магазин.

Според кадастъра теренът все още е предназначен за ниско строителство до 10 метра, като отреждането му е за "обществено обслужване и бензиностанция". Според внесените документи през 2020 г. главният архитект на София Здравко Здравков издава заповед, с която разрешава изработването на Подробен устройствен план със смяна на показателите за застрояване с доста по-завишени и промяна "за смесено предназначение и бензиностанция". Според Общия устройствен план на София зоната, в която се намира имота, е Жк (жилищна зона с преобладаващо комплексно застрояване). В нея максимално позволената височина на жилищните сгради е 26 м., максималната плътност на застрояване е 40%, а минималнотго озеленяване също е 40%.

Около въпросния имот вече имаше напрежение и протести през 2018 г., когато за пръв път беше направен опит той да бъде застроен. Тогава хората от "Белите брези" бяха гневни, че допреди няколко години теренът е бил общински, а след продажбата му управляващите са обещали на него да има само ниска сграда. "Ние се намираме в ситуация да има протести преди да има внесен проект. Нeка да внесат инвеститорите проект, да видя дали отговаря на правилата и нормите, за да мога да ви отговоря конкретно" - преди 6 г. коментира Здравков, цитиран от БНТ.

В началото на общественото обсъждане във вторник кметът на "Красно село" Цвета Николаева информира присъстващите, че преписката за терена на бул. "България" е внесена в районната администрация преди години и че досега на нея не е отговаряно. Николаева, която на изборите м.г. стана районен кмет от листата на ПП-ДБ-"Спаси София", коментира, че не иска инвестиционното намерение да се спира по незаконен начин, а иска да проведе обсъждане с жителите на "Белите брези" и да им даде възможност да изразят позицията си. Тя допълни, че въз основа на внесените мнения и предложения район "Красно село" ще изпрати становище до Здравко Здравков, който в крайна сметка ще реши дали да се допусне високо застрояване в имота. 

При представянето проектантът на бъдещия строеж заяви, че районът около бензиностанцията е "лицето" на "Белите брези" и че в момента зоната не изглежда по най-добрия начин. Той каза още, че желанието на инвеститора и архитектите е мястото да се облагороди.  

Дошлите жители на "Белите брези" обаче контрираха, че нов блок в близост до вече съществуващи ще влоши средата им за живот и ще натовари още повече транспортната инфраструктура. "Колко нови хора ще дойдат да живеят в този нов блок?". "Къде ще паркират?. "Къде техните деца ще ходят на детска градина?", попита един от присъстващите. Проектантите отговориха, че все още не могат да назоват точния брой на апартаментите, защото не е ясно какъв ПУП ще бъде одобрен, но че планираният им брой е между 50 и 70, като за всички жилища ще бъдат осигурени предвидените от закон места за паркиране.

Те допълниха, че според последното преброяване в "Белите брези" живеят 11 200 души и че очакванията са до 2050 г. в квартала да се заселят още около 3 000 човека. В същото време анализите на общинското предприятие "Софияплан" сочели, че капацитетът на "Белите брези" е за още повече жители, което предизвика неодобрителни възклицания в залата. По отношение на образователната инфраструктура архитектите отговориха, че новите деца ще посещават съществуващите детски градини и училища в квартала. "В "Белите брези" няма нито едно общинско училище, всички са частни", отговори човек от района. 

Присъстващите попитаха собственика на имота дали след евентуалното строителство ще им бъде осигурен транспортен достъп от бул. "България" до ул. "Кюстендил", който в момента се осъществява през терена на бензиностанцията. Инвеститорът декларира, че такъв ще продължи да има чрез проход през сградата. 

До 28 февруари хората от "Белите брези" могат да внасят мнения и предложения относно бъдещия строеж в администрацията на район "Красно село". За 6 март е предвидено второто и окончателно обсъждане на инвестиционното предложение.   


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14