Икономика

Костадин Ангелов: Ще спрем със закони търговски практики на гърба на пациентите

   
Костадин Ангелов: Ще спрем със закони търговски практики на гърба на пациентите

Ще предложим законодателни промени, с които да защитим обществения интерес, да ограничим всички онези практики, които се извършват на гърба на пациентите от търговците, както и да направим така, че специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА) да работи ефективно и да пази пациентите от възможността за нелегален паралелен износ на лекарства. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на Комисията по здравеопазване Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) в почивката на заседание. На него се изслушват ръководителите на няколко институции относно липсата на инсулин и на други лекарствени продукти на територията на Република България и функционирането на СЕСПА на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък.

"Ще направим промени в Закона за здравето, в Закона за лекарствените продукти в хуманна медицина", подчерта Ангелов. "Ще предложим да се изгради СЕСПА наново, тя да бъде система, която в реално време да показва наличности, конкретизира още председателят на здравната комисия", обясни той.

По думите на Ангелов министърът на здравеопазването може да изиска от здравната каса информация за всички пациенти по населени места, нуждаещи се от инсулин, като след това да се гарантира, че доставките по аптеки ще бъдат изпълнени. В националната здравноинформационна система от септември или октомври 2023 г. се съдържа информация от всички електронни рецепти, които са изпълнени за закупения инсулин.

В откритата част на заседанието беше изслушан изпълнителният директор на ИАЛ маг. фарм. Богдан Кирилов. Предстои на закрито да бъде изслушан здравният министър и ръководителите на Държавна агенция „Национална сигурност“ и Главна дирекция за борба с организираната престъпност. На заседанието, започнало към 14:30 ч., присъстват и представители на „Информационно обслуждане“ АД, агенция „Митници“ и др. 

"От всичко, казано до момента, изводът, който можем да направим, е, че търговците са подчинили Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ)", каза той. Ангелов добави, че в ИАЛ са установили, че инсулинът е в складовете, а не е по аптеките и не е при пациентите. "Виждаме, че изпълнителната власт обслужва търговският интерес", каза още той, цитиран от БТА. 


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14