Анализи

Октоподът Гинка Върбакова завзе имоти за фотоволтаици с нотариус и Тодор Попов

   
Октоподът Гинка Върбакова завзе имоти за фотоволтаици с нотариус и Тодор Попов

Имате имот и му плащате данъците. Една сутрин откривате, че имотът вече не e ваш. Някой го е взел. За да си го върнете, трябва да водите дело. Срещу вас обаче застават известни имена с политически връзки.

Един ден получавате писмо, че вашата земя вече не е ваша. По същото време това се случва и със съседа ви. И с неговия съсед. И с неговия…

Денят е в началото на януари 2024 година.

„Получих на адреса си уведомление от началника на Агенция по кадастъра – Пазарджик, който ме информира, че имот [номер] е записан вече на „Риал Стейтс” и поради това е заличена собствеността на баща ми“, показа разследване на „Свободна Европа“.

Това пише в сигнал до прокуратурата мъж, който живее в София, но има имоти край Пазарджик. Предстои му да разбере, че това не се случва само с него.

Фирмата „Риал Стейтс” ЕООД е завзела много имоти.

„Потърсих съдействие от наши роднини и наши познати от селата Априлци и Сбор, които ме информираха, че фирмата „Риал Стейтс” ЕООД е завзела много имоти с констативни нотариални актове“, пише мъжът, чиято анонимност ще запазим.

По една и съща схема много хора са останали без земята си. Става дума за констативни нотариални актове – т.е. отиват свидетели пред нотариус, казват, че имотът Х отдавна се ползва от човека Y, а нотариусът издава документ за собственост. Законът допуска такава процедура. В случая съмнителното е, че става дума за едни и същи свидетели, които отиват при един и същи нотариус. Само превзетите имоти са на различни хора.

„За мен е непонятно как така в 21 век може по този начин някой да си позволи да отнеме нашия имот“, пише още потърпевшият.

Историята на този мъж не е изолиран случай, а имотът му е сред стотици други, които са станали част от проект за соларен парк.

Става дума за стотици декари, покрити с фотоволтаични панели. „Най-големият действащ соларен парк в България“, както пише през 2022 г. „Капитал“. И с амбицията да стане най-голям на Балканите.

Но зад този мащаб започнаха да излизат противоречиви детайли. Решения на съда показват, че десетки имоти са присвоени незаконно от фирмата инвеститор.

„Организирана престъпна група“

От справка в Имотния регистър се вижда, че стотици декари са придобивани в рамките на един ден с един констативен акт. По-детайлно вглеждане показва, че това се е случвало при един нотариус, с едни и същи свидетелски показания.

Фирмата собственик на фотоволтаичния парк е „Реал Стейтс“. Тя казва, че всичко е законно, а нотарусът – че е спазил закона.

Работата по проекта започва по време на управлението на кмета на Пазарджик Тодор Попов. Той управлява града в продължение на 16 години и има стотицзи поводи отдавна да е на подсъдимата скамейка.

Новият кмет на Пазарджик Петър Куленски (ПП-ДБ) каза, че на територията на общината „действа организирана престъпна група“, която е присвоила „хиляди декари земеделска земя“ в землищата на селата Сбор и Априлци за изграждането на фотоволтаични централи.

Собственик на фирмата инвеститор “Риал Стейтс” пък е Гинка Върбакова. Името ѝ стана популярно през 2018 г., когато поиска да купи най-голямото енерго в България. Едно от малкото неща, които станаха известни тогава, беше приятелството ѝ с тогавашната министърка на енергетиката, а сега депутат от ГЕРБ – Теменужка Петкова. Тогава Върбакова отрече да има политически гръб.

В следващите редове подреждаме фактите. Свободна Европа потърси фирмата инвеститор, нотариуса, адвокатите, кмета на Пазарджик, общински съветници, прокуратурата, прегледа част от съдебните дела и документите от Имотния регистър. Ето какво открихме.

Три хиляди футболни игрища

Изграждането на фотоволтаичния парк край селата Сбор и Априлци в община Пазарджик започва преди повече от 15 години.

През 2008 г. Община Пазарджик сключва договор с фирма “Риал Стейтс” за продажба на общински имоти. Срещу 500 хил. лв. фирмата, собственост на Гинка Върбакова, придобива близо 2 хиляди декара общинска земя и обещава инвестиция от 400 млн. лева. За да си го представите – става дума за терен с големина от над 3 хиляди футболни игрища.

Инвеститорът поема ангажимент да изгради соларен фотоволтаичен парк за 32 месеца. В случай на неизпълнение на условията по договора, се предвижда неустойка от 1 млн. евро.

През 2018 г. неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) разкрива, че фирмата на Върбакова не е изпълнила ангажиментите си по договора, но общината не си търси парите. В разследването се твърди, че са изсечени около 5 хиляди дървета дъб и бук. Оценката на изсечената дървесина според АКФ е около 500 хил. лева, което е точно цената, за която Върбакова купува земята от общината.

Прокуратурата започна проверка, но не е известно тя да е приключила с резултат.

Тодор Попов лъсна в поредната схема

Кмет на Пазарджик по това време е Тодор Попов, познат с прякора Белия нос. Самата Гинка Върбакова не беше популярно лице до 2018 г., когато стана ясно, че иска да купи ЧЕЗ – енергото, което доставя ток на София и почти една трета от страната. По това време компанията е най-големият доставчик на ток в България и е собственост на чешкото дружество „Група ЧЕЗ“. Тогава сделката прерасна в политически скандал и се провали. Покрай това стана известно, че Върбакова е близка на министъра на енергетиката по това време, а сега депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова.

„Милионер съм, не познавам политици“, каза тогава Върбакова. Но да се върнем към фотоволтаичния парк край Пазарджик.

В един и същи ден, при един и същи нотариус

Изграждането на такъв мегапарк за производство на ток не е лесна задача. Първото условие е осигуряването на голям и удобен масив земя. Полетата край пазарджишките села Сбор и Априлци дават такава възможност, но придобиването на всички тях е проблем.

Първо имотите имат много собственици. Второ – не всички искат да продават. И трето – част от съсобствениците са трудно откриваеми. Справка в Имотния регистър показва, че през 2022-2023 фирмата на Върбакова започва ударно да придобива имоти. Стотици страници със записи на сделки. Проверката на документите показва, че придобиването на земя от фирмата на Върбакова е ставало по няколко начина – чрез редовни сделки с хора, които са се съгласили да продават, както и чрез констативни нотариални актове. Сателитните снимки от Google ясно показват, че соларният парк на Върбакова расте с бързо темпо.

Бурното развитие не е чак толкова необичайно. Странно е друго – десетки придобивания на земя стават чрез констативни нотариални актове, вписвани в един и същи ден, при един и същи нотариус с едни и същи свидетели.

Защо това прави впечатление? Първо, защото са много и наведнъж. Второ – заради процедурата на придобиване. Трето – заради съвпаденията. Всичко това все още не означава, че има нещо незаконно.

Трима души казват, че си спомнят и са виждали, че съответното лице…

Констативните нотариални актове са процедура, при която чрез няколко свидетели се доказва собственост на имот. Т.е. трима души казват, че си спомнят и са виждали, че съответното лице е било свързано по някакъв начин с този имот и на база твърденията им, се издава акт за собственост. Нищо повече.

Случва се обаче и още нещо – през 2022 г. хората в района започват да разбират по различни начини, че вече не са собственици на земите си и те се владеят от фирмата на Върбакова. Това вече е проблем. Срещу фирмата „Риал Стейтс“ започват дела.

„Хората разбират, че вече не са собственици по два начина“, каза за Свободна Европа адвокат Валерий Пейчев, който работи по част от случаите.

„Първият е, когато отиват да си подписват новите договори за наем при земеделските производители, на които са давали земите си под аренда, и вторият – когато искат да продават земята си“.

В отговор на въпроси на Свободна Европа от фирмата „Риал Стейтс“ пишат, че всички имоти са придобити законно. Казват, че са собственици на около 8500 дка в района, като за около 50 дка от тях са предявени съдебни претенции.

Селата Сбор и Априлци не са големи. Оживени са, защото са край главния път Панагюрище – Пазарджик. Много от хората обаче вече не живеят там, но продължават да имат собственост. Част от тях дават имотите си под наем на земеделски производители, други ги обработват сами, трети са ги изоставили, но ги владеят по документи.

Новият кмет на Пазаржик Петър Куленски сам заговори за проблемите с имотите, върху които се изгражда соларният парк.

„Изразявам опасенията си, че на територията на Община Пазарджик действа организирана престъпна група, която през годините противоправно е присвоила от гражданите хиляди декари земеделска земя в землищата на селата Сбор и Априлци с намерението да бъдат изградени фотоволтаични централи“, каза Куленски в края на 2023 г.

Кметът каза още, че е сезирал прокуратурата.

Историите за това как хората установяват, че вече не са собственици на имотите си, са идентични. Ето две от тях, които прочетохме в съдебни решения. Решенията са на първа инстанция, но не са обжалвани от фирмата.

32 дка овощна градина и ниви

Д. Д. и И. Д. са собственици на няколко имота в землището на с. Сбор. Общо над 32 дка – овощна градина и ниви. Нивите дават под наем за обработка на различни земеделски производители, а плодовете от овощната градина прибират сами. Информацията за имотите, които се дават под аренда, е публична.

През 2022 г., без тяхно знание и разрешение, върху имотите им започва поставянето на фотоволтаици, а дърветата са изкоренени. При проверка в регистъра двамата установяват, че за имотите им са издадени констативни актове за собственост по давностно владение на фирмата „Риал Стейтс“. Това се е случило при нотариус Милена Минкова. Хората завеждат дело, представят документите си за собственост и договорите си за наем. Съдът признава правото им на собственост и отменя издадения констативен нотариален акт.

Малка нива от 2 дка

Подобен е и случаят на наследниците на нива от 2 дка. Имотът им е бил отдаден под наем на регистриран земеделски производител и е бил заявен в Държавен фонд „Земеделие“, че се обработва. Т.е. собствениците са откриваеми, а за имота е известно, че се обработва. Съвсем случайно една от съсобственичките на имота открива, че нивата е с нов собственик.

„Изумлението им било огромно“, пише в решението на съда. Проверка е показала, че собствеността е сменена също чрез констативен акт по давностно владение, издаден от същия нотариус. По това дело фирмата на Върбакова дори не оспорва твърденията на хората и съдът им връща имота.

„Проблемът е, че 90% от собствениците на земята не знаят, че земите им са „придобити“ от „Риал Стейт“, каза за Свободна Европа адвокат Борислав Найденов, който води дела на собственици на земи срещу фирмата. По думите му с констативен акт са придобити „общо над 1400 земеделски имота от началото на започването на измамата през 2020 г. с обща площ над 8 хиляди дка, които по пазарни цени са над 10 милиона лева“.

От „Реал Стейтс“ отричат обвиненията и казват, че всички земи са придобити законно.

Нотариус, който използва „copy“ и „paste“

Свободна Европа прегледа и свидетелските показания към няколко констативни нотариални акта, с които се признава собственост на „Риал Стейтс“. Нотариусът е този, който решава дали да ги приеме за достоверни или не.

В констативните нотариални актове, издадени на фирмата „Риал Стейтс“, правят впечатление съвпаденията. Ето защо.

Трима души, служители на фирмата „Риал Стейтс“, са свидетелите, чиито думи са използвани пред нотариус за придобиването на имоти. Т.е. хора, които са зависими от този, който иска да бъде признат за собственик на имотите. Това формално не е забранено.

Думите и изреченията, които свидетелите използват, също са едни и същи. Показанията и на тримата започват така:

„Познавам много добре землището на с. Априлци и на с. Сбор. Повече от 5000 дка владее дружеството („Риал Стейтс“ – бел. ред.) в с. Априлци и в с. Сбор“.

По средата на текста се казва, че „през цялото време само „Риал Стейтс“ стопанисва и владее имотите“ и завършва с „Тези имоти са си на молителя („Риал Стейтс“ – бел. ред.).

Идентични са не само думите, но и точките, запетаите и тиретата.

В показанията на тримата идентични са не само думите, но и точките, запетаите и тиретата.

На база на тези свидетелства нотариус Милена Минкова издава нотариален акт за 51 имота с площ от близо 200 дка. С подобни нотариални актове, издадени от същия нотариус, са придобити и още имоти.

В отговори на въпроси на Свободна Европа нотариус Милена Минкова пише, че на свидетелите са задавани едни и същи въпроси.

„При еднакви въпроси и един и същи фактически състав, и показанията на свидетелите са еднакви. При писане на протокола и нотариусите вече използваме компютри и функциите „copy“ и „paste“. Затова показанията на свидетелите са идентични по думи и пунктуални знаци“, пише Минкова.

Сайтът прегледа 6 нотариални акта, издадени от нотариус Минкова през 2022 г., с които тя е удостоверила правото на собственост на „Риал Стейтс“ върху близо 200 имота от стотици декари на базата само на свидетелски показания.

Съвпаденията при свидетелите правят впечатление и на кмета на Пазарджик Петър Куленски.

„Направи ми впечатление, че лицето което заявява тази процедура, (за издаване на констативен акт – бел. ред) и лицето, което заявява това желание, фигурират и в други преписки“, каза Кулински за Свободна Европа. Причината той да преглежда тези преписки е, че по закон преди да издаде констативен акт, съответният нотариус е длъжен да попита в общината дали тази земя не е общинска.

Овладяването на пътищата

Договор от май 2023 г., с който Община Пазарджик с кмет Тодор Попов продава на „Риал Стейтс“ общински имоти, сред които черни пътища

„Риал Стейтс“ не придобива само ниви и градини. Тя става собственик и на общинските пътища до тях. Ето какво каза един от вече бившите собственици на имоти в района, пожелал анонимност.

 „Направихме справка в кадастъра и установихме, че голяма част от полските пътища в района са деактувани от общината като публична общинска собственост, актувани са в частна общинска собственост, изнесени са на търг и са продадени на същата фирма. В резултат на този акт имотите ни изгубват достъп до публични общински пътища и са заобиколени напълно от частната собственост на Гинка Върбакова“.

Проверка на Свободна Европа показа, че решението на общината за продажба на пътищата е взето в края на 2022 г. по предложение на тогавашния кмет Тодор Попов и одобрени от Общинския съвет.

Попов не беше открит за коментар.

Против са били седем от общо 41 общински съветници. Един от гласувалите против е Чавдар Чавдаров, представител на Местна коалиция „Земеделски народен съюз“.

„Причината да гласувам против е, че когато се променя предназначението на такива пътища, то трябва да е само за земеделски нужди, а тяхната аргументация беше, че ще ги продават за фотоволтаици“, каза Чавдаров за Свободна Европа. Според него в общия масив от имоти, изкупени от „Риал Стейтс“, има и такива, които са собственост на отделни граждани, но са останали без достъп.

В края на януари от прокуратурата казаха, че Районната прокуратура в Пазарджик наблюдава две досъдебни производства, свързани със земеделски земи в Сбор и Априлци.

Според информацията прокуратурата в Пазарджик повече от две години извършва проверка по случая, но няма информация за предприети действия. Свободна Европа изпрати въпроси до Районна прокуратура – Пазарджик, но не получи отговори.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14