Анализи

Борисов отказал среща на Петков – на 8 март ще си кажат да или не

   
Борисов отказал среща на Петков – на 8 март ще си кажат да или не

Два дни преди това Денков ще подаде оставката на кабинета, а ГЕРБ ще връчат варианта си за споразумение. ПП-ДБ пита защо е това умишлено бавене.

"Промяната" да се държат като мъже, а не като деца, призова отстрани Пеевски Два дни кабинетът “Денков” ще е в оставка, но няма да е ясно ще има ли след него кабинет “Габриел”. “Да” или “не” партиите ще си кажат на женския 8 март. Това се разбра от последната “хронограма” на политическите събития, която лидерите обявиха. Традиционно за последните дни, Бойко Борисов и Кирил Петков си говориха през журналистите - един след друг дадоха брифинг в кулоарите на парламента. Лично не са се срещнали, въпреки че лидерът на ПП поканил още в понеделник лидера на ГЕРБ.

На 5 март Бойко Борисов ще представи пред хората си от ГЕРБ проекта за споразумение, а на 6-и ще го даде на ПП-ДБ да го четат и да правят бележки. След това заминава за Букурещ за конгреса на ЕНП.  На 8-и Денков и Габриел ще са привършили оценките на министрите и ако сме се разбрали - вървим напред, ако не сме - гласуваме оставката на Денков и кабинет и отиваме на избори, както те са казали на 5-а страница (от меморандума си - бел. ред.), обясни Борисов. В този график Петков видя стратегия умишлено да се бави процесът. Скептичен съм към реалната идея колегите да се договорят с нас и имам чувството, че се правят моноспектакли, които да стигнат до потенциални избори.

Аз чух от двамата само избори, избори, избори и ще ви дадем някакъв документ в деня на оставката, няма логика, заяви той. И напомни, че датата 6 март е обявена още преди 9 месеца.

Денков е готов от 4 седмици с оценките си на министрите, чакат се тези на Мария Габриел. ПП-ДБ дадоха предложението си за меморандум на ГЕРБ преди 9 дни и до момента няма официален отговор, продължи Петков. Не знаел защо бавят процеса. Но “ако стане грешка, защото накрая няма достатъчно време или се опитват през пресиране на времето да постигнат някакви резултати, отговорността ще е тяхна”.

Борисов обаче е категоричен - иска коалиционно споразумение, както се работи в Европа, “а не със сглобки, снитки, сварки”. В него ще бъдат разписани и министри, и регулатори, и съдебна система. Затова ГЕРБ щели да проявят хладнокръвие и да извървят целия път. Ние спокойно, търпеливо ще се опитаме да преглътнем предизборната им кампания и квалификациите, защото, ако си отворим устата и изброим всичко, ще стане доста грозно, каза Бойко Борисов.

Ако споразумението съдържа исканията ни, които са ни приоритет и гаранции, че ще се случат, ще продължим нататък. Но ако се окаже, че отново се опитваме да бутнем встрани борбата с корупцията, което се е случвало в миналото, а и сега - правосъдната система не работи, докато не се изчистят тези неща, няма как да продължим напред, отговори акад. Денков от Капитан Андреево. Той уточни, че ПП-ДБ не искат нови избори, но нямало да са параван, за да се отклони правителството от приоритетите.

ПП-ДБ да не се държат “като дечица в детска градина”, а като разумни хора, сериозни мъже - да седнат да преговарят за стабилно правителство, за да не хвърлят държавата в криза, призова пък съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

Да си направят явна коалиция, за да няма нищо скрито и тъмно, посъветва той двете формации. За ДПС е важно да има правителство, а регулаторите са въпрос на бъдещи преговори, обясни той.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14