Новини

Парламентарната комисия за Нотариуса изслуша Веселин Денков и Ивайла Бакалова

   
Парламентарната комисия за Нотариуса изслуша Веселин Денков и Ивайла Бакалова

Веселин Денков, който е един от изнудваните от Мартин Божанов по прякор "Нотариуса", обвърза началото на проблемите си със закритото вече спецправосъдие със своя среща с бившия главен прокурор Сотир Цацаров през август 2020 г. Тогава Цацаров вече беше председател на антикорупционната комисия. Веселин Денков и съпругата му Ивайла Бакалова бяха на изслушване в специалната парламентарна комисия, която проучва данни за нерегламентирани връзки на Мартин Божанов с магистрати.

Споменаването на името на застреляния миналата година бизнесмен Алексей Петров, това на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на прекратеното дело "Барселонагейт" доведоха до остри реплики между представителите в комисията на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ.

Веелина Денков посочи пред парламентарната комисия, че срещата му с Цацаров се е провела на 22-ри август 2020 г. Преди това Денков започнал да получава предупреждения, че ако не плати 100 хил. лева, от свидетел по дело, спецпрокуратурата ще се превърне в обвиняем. След като отказал, му повдигнали обвинение, като посланието, което му предавали посредниците, е, че парите се искат за съдии и прокурори от спецправосъдието. 

Именно тогава той отива при Цацаров, за да каже, че е изнудван от магистрати. Шефът на антикорупционната комисия му препоръчва да пусне официален сигнал. Денков прави това и "няколко дни по-късно вече е обявен за общодържавно издирване, а три дни по-късно е арестуван при завръщането си в чужбина". 

Според Денков, връзка с неговите проблеми със съдебната система били и протестите през 2020 г. Тогава те бяха срещу бившия главен прокурор Иван Гешев и тогавашния премиер Бойко Борисов. Тази теза, която Денков и Бакалова развиха пред депутатите, вдигна напрежението по време на третото заседание на комисията

Напрежението беше основно между членовете на комисията от т.нар. "конституционно мнозинство". От ГЕРБ и ДСП се интересуваха дали Алексей Петров е бил част от  кръга на Нотариуса, а от ПП-ДБ - дали има връзка между проблемите със спецправосъдието на мъжа на Бакалова - Веселин Денков. 

С Бойко Борисов беше намесена и аферата "Барселонагейт", защото при изслушването си Денков свърза своя арест и изнудването си от кръга на Божанов с участието си в антиправителствените протести през 2020 г., като предположи, че тогава може би някой е внушил на тогавашния премиер Борисов, че иска да го свали от власт. Денкова каза и че сред хората, убеждавали го да плати, за да не бъде задържан, е бил и Алексей Петров. Първо му се ядосал, но след като полежал в ареста е решил, че може би е бил искрен.

Ивайла Бакалова пък разказа за своя среща с Алексей Петров, след като мъжът ѝ вече е бил задържан, на която Петров е казал:

"Беше задържан политически и докато Бойко Борисов е на власт, той ще има проблеми. Каза, че Бойко Борисов е много отмъстителен човек, аз трябва да се пазя и че всъщност всички проблеми идват от него. Това ми каза Алексей Петров, пък и целият анализ по делата говори точно за това". 

Ивайла Бакалова и Веселин Денков повториха, че Мартин Божанов е продукт на неработещата съдебна система, както и че е имал чадър на най-високо ниво. 

На фона на реплики и критики от депутатите от ГЕРБ, че политизира изслушването, Бакалова се обърна към членовете на комисията:

"Прокуратурата е изключително обвързана политически и това го видяхме и при "Барселонагейт". Всичко това вие го знаете много добре и аз не ви казвам нещо ново. Ако очаквате от мен да си мълча и да ви казвам, че Мартин Нотариуса е най-голямото зло в съдебната система и вече го няма, не мога да ви го кажа. Мартин Божанов беше един изпълнител, който хора от по-високите етажи го ползваха за поръчки и той си изкарваше парите покрай тези неща. Аз съм далеч от мисълта да си мисля, че тези пари той ги е искал за някои политик, но той по този начин е правил пари за себе си и политиците са му давали чадър, под който той да вирее толкова дълго време - политици, прокурори, всичко надолу властимащи".

Тя коментира и интереса на разследващите към разкритията ѝ, след като "Антикорупционният фонд" публикува своето разследване още преди три години, като обвърза този интерес със смяната на Главния прокурор Иван Гешев, защото той е станал "удобния виновник"".

"Ясно е за всички, че тази прокуратура е политически обвързана. Не знам как очаквате изпълняващият длъжността Главен прокурор в момента да решаваме някакви дела, защото очевидно той си прави срещи с трудната посредническа група. Имаме го сниман в "Осемте джуджета". Не разбирам защо хората или политиците ни се правят, че това не се случва. То е "очевадно", че прокуратурата е политически свързана".

По време на днешното изслушване, Бакалова и Денков бях категорични, че няма как да се гледа на явлението Нотариуса извън цялостния проблем на съдебната ни система, както и че Мартин Божанов не е имало как да вирее, ако не е имало политически чадър. 

Ивайла Бакалова разказа какво е станало от момента, в който съпругът ѝ е бил задържан: 

"След като беше задържан, се започна един институционален натиск и репресия. На мен лично ми бяха повдигнати не знам колко ревизии - 11 или 12 ревизии, като много от тях на неработещи фирми. Ще поговорим после и за медиите, в които излизаха крупни статии като "Ивайла Бакалова управлява милиони", пък всъщност това са едни фирми, които не работят може би от десетина години"

По време на изслушването стана дума и за другата група с брокер в съдебната система - тази на Петьо Петров с прякор "Пепи Еврото". 

Бакалова препоръчва на депутатите, ако са решили да изчистят системата, да прочетат както списък около кръга Божанов, така и списъка около Пепи Еврото, като по думите й, този около бившия следовател Петьо Петров с прякор "Еврото", е бил много по-силен.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14