Новини

Йотова: По-честно е да има избори и да се състави редовен коалиционен кабинет

   
Йотова: По-честно е да има избори и да се състави редовен коалиционен кабинет

Този модел на държавата за мен е грешен, неработещ, предизвикващ политически кризи и прави страната ни непредсказуема както за вътрешни политики, така и в лицето на партньорите ни.
Това каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

В предаването "Нещо повече" тя коментира ротацията, предстоящите европейски избори, вътрешнополитическите проблеми, както и българите в чужбина.

"По-честно е да се отиде на избори и да се състави редовен коалиционен кабинет. Нищо не можем да направим и никой не иска да се ангажира с никаква реформа. Виждате ли последиците – вземете случая с липсата на лекарства. Никой не може да ви отговори за причините, но страдат българските граждани. Това не е само заради реекспорта. Вижте какво се случи с това дете Ивана – колко време всички са си затваряли очите. Вижте това със съдебната система, нали трябваше да вземем правомощията на президента. Когато няма стабилност в изпълнителната власт, когато няма време за дългосрочни и дълготрайни реформи и всичко се прави на парче, това са резултатите", каза Йотова.

"Свикнахме с войната между институциите. Иначе те вече дори не носят политически дивиденти на тези, които я водят", коментира тя.

Йотова, в чиито задължения е и работата с българските общности зад граница, поздрави сънародниците ни в чужбина по случай 3-ти март.

Вицепрезидентът каза, че "със сигурност никой не може да предвиди решението на управляващата коалиция".

"Когато има ротация в една държава, членка на ЕС и извън рамките ѝ се е наложило да има ротационно управление, причината за това е тежка политическа криза, невъзможност за стабилно мнозинство в парламент. Ние сме заинтересовани да знаем с подробности какво пише в такъв документ – споразумение и какви са поетите ангажименти", коментира предстоящата ротация Илияна Йотова.

Според нея разликата с други страни с ротационно правителство е, че има "детайлно разписано коалиционно споразумение".

"През изминалите 9 месеца виждам и още един аргумент да няма коалиционно споразумение. То е, че всички те са заинтересовани българите да не знаем какво работи това правителство и какви решения се взимат", заяви вицепрезидентът.

"Не сме видели започната или реализирана реформа. Има много въпроси без отговори. Защо един от приоритетите, с който това правителство дойде на власт, за овладяване на инфлацията, в момента гражданите с тревога виждат сметките. Защо тази инфлация и индекс в официалните документи са едни, а в магазините цените са други? Не са изпълнени и останалите 4 приоритета от петте, с които дойде на власт това правителство“, посочи вицепрезидентът.

"Кой ще е в кабинета, ще се реши не от Денков и Габриел, те са Б отборът, ще се реши от А отбора", настоя тя.

Йотова коментира, че все още "не сме видели този анализ, защото има страх в управляващите да извадят тези оценки".

"Те основателно се страхуват, че в навечерието на тази ротация отново ще отворят кутията на Пандора. Не вземам страна, но за мен е важно не какво ще решат в коалицията, а по-скоро как изглеждаме като държава - в очите на нашите партньори, доколко сме предвидима държава, колко сме политически стабилни", смята Йотова.
Според нея, "ако смятат да правят правителство, а не да ходят на избори, да видим коалиционно споразумение, за да знаем какво ни чака", каза тя.

Тя допълни, че за следващите 9 месеца спешно трябва да се работи за подобряване на стандарта на живот на хората, техните доходи.

"Едно от ключовите неща за следващите 9 месеца са нашите отношения в рамките на ЕС, защото рискуваме втория транш от Плана за възстановяване, а във външнополитически план трябва да продължат за приемане в еврозоната и Шенген", допълни вицето.

За нея е "от изключителна важност фигурата на външния министър, който трябва да има своето лоби и авторитет", предупреди Йотова.

"Няма как да не ме стресне изказването на Кирил Петков, че Тодор Тагарев трябва да остане, защото той се харесва от нашите партньори. Това, казано министър на отбраната, е опасно. Очевидно в последните дни България поема ангажименти, които не стават достояние не само на гражданите, а и на техните партньори в парламента", коментира отношенията в сглобката Йотова.

"Това посещение в Украйна, какво наложи и Денков да отиде и каква ще е съдбата на това очевидно подготвяно двустранно споразумение с Украйна", попита вицепрезидентът.

"Ние не знаехме Денков с какъв мандат отива в Украйна – това демокрация ли е, това парламентарна република ли е?", търси отговори Илияна Йотова.

Тя е категорична, че вървят сериозни процеси "отдолу" и остават скрити от българското общество.

"До края на 2024 г. не виждам да се възобнови преговорният процес по този въпрос. И допълни, че всичко зависи от европейските избори и дали ще се запази сегашната конфигурация в ЕП", коментира вицето относно приемането на България в Шенген и по суша.

Илияна Йотова коментира темата за сигурността в  ЕС и сподели, че тя се преплита с темата за миграцията.
"Тази тема не може да се избегне на български терен, защото и в новия пакт, който ще се гласува в ЕП през април, се казва, че като гранични държави ще поемем отговорността за всички, които за първи път стъпват на европейска територия. И не получавам достоверен отговор кой ги поема тези хора, връщат ли ги. За мен ще е важно да видя отделните играчи в евроизборите и тези, със заявка за евродепутати, как ще развият своите виждания къде стои България", каза вицепрезидентът.

 


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14