Новини Свят

С аплодисменти, но без Юлия започна опелото на Навални, пред храма се изви опашка

   
С аплодисменти, но без Юлия започна опелото на Навални, пред храма се изви опашка

Погребват Алексей Навални в Москва. Траурната церемония започна в 14:00 часа местно време и протича при засилени мерки за сигурност и опасения от полицейски репресии. Пред храма, където се състои опелото, се събраха много хора, за да отдадат последна почит. Има и много униформени. При внасянето на ковчега в църквата множеството аплодира и скандира името на покойния опозиционер. Стотици хора и официални лица се събраха пред погребалния дом в Москва, където ще се състои поклонението пред тленните останки на руския опозиционер Алексей Навални. На място има и изключително засилено полицейско присъствие. Всички присъстващи рискуват да бъдат задържани, отбелязват западни медии, тъй като след смъртта на Навални стотици бяха арестувани при опитите си да положат цветя в памет на опозиционера.

Към този момент няма данни за арести. Съюзници на Навални, които присъстват на погребението, заявиха пред медиите, че мобилната връзка прекъсва. Според тях - умишлено. Близки на покойния критик на руския президент Владимир Путин обвиниха властите, че са попречили на плановете им да организират по-голяма прощална церемония. Трудно било дори наемането на катафалка. Алексей Навални почина при неизяснени обстоятелства в наказателна колония, а в продължение на повече от седмица руските власти отказваха да върнат тялото на майка му.

Стотици хора и официални лица се събраха пред погребалния дом в Москва, където ще се състои поклонението пред тленните останки на руския опозиционер Алексей Навални. Припомняме, че той почина в сибирската колония, където излежаваше присъдата си.

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални: Руските власти със сигурност не са били изненадани
Пред рускоезичното издание „Медуза" българският журналист разкрива интересни подробности около първите моменти след като стана ясно за смъртта на Навални
На място има и изключително засилено полицейско присъствие.

Всички присъстващи рискуват да бъдат задържани, отбелязват западни медии, тъй като след смъртта на Навални стотици бяха арестувани при опитите си да положат цветя в памет на опозиционера.

Към този момент няма данни за арести.

Съюзници на Навални, които присъстват на погребението, заявиха пред медиите, че мобилната връзка прекъсва. Според тях - умишлено.

„Теб не те беше страх! И нас не ни е страх!"

При появата на ковчега, в който се съхраняват тленните останки на Алексей Навални, тълпата от хора избухна в спонтанни аплодисменти.

На погребението присъстваха също и родителите на покойния опозиционер – Анатоли и Людмила. Нито един от тях не направи изявление преди службата.

На място бяха забелязани чуждестранни дипломати, сред които германският, френският и американският посланици в Русия.Александър Граф Ламсдорф, Пиер Леви и Лин Трейси бяха заснети от фотографи на Ройтерс в близост до църквата – облечени в черно и с букети червени рози.

Църковното опело на Навални приключи бързо, съобщиха негови съюзници в социалните мрежи. Те призоваха хората да се придвижат пеша до гробището, което се намира на около 30 минути от храма.

Къде е Юлия?

Юлия Навалная вероятно все още е в чужбина, макар точното ѝ местонахождение да не е ясно, пишат Би Би Си.

В реч пред Европейския парламент вдовицата на руския опозиционер заяви, че съпругът ѝ е бил мъчен, държан гладен и убит по заповед на президента на Русия Владимир Путин.

Реакцията на Кремъл

„Нямаме какво да кажем на семейството на Навални в деня на погребението му", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на журналистически въпрос по-рано през деня

Снимка; Ройтерс
Снимка; Ройтерс 
Снимка; Ройтерс
Снимка; Ройтерс 
Снимка; Ройтерс
Снимка; Ройтерс 
Снимка; Ройтерс
Снимка; Ройтерс 
Снимка; Ройтерс
Снимка; Ройтерс 
Снимка; Ройтерс
Снимка; Ройтерс

Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14