Анализи

Румен Радев допуска нови избори тази година

   
Румен Радев допуска нови избори тази година

"Висша форма на нихилизъм е да искаш оставката на Тагарев, защото не прави достатъчно за Украйна", каза президентът Румен Радев пред журналисти в Турция. Той е на посещение по покана на президента Реджеп Тайип Ердоган и участва на дипломатическия форум в Анталия.

Изказването му е по повод изострените отношения в "сглобката", която от няколко дни се кара за поста на военния министър. Още във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува министъра на отбраната Тодор Тагарев, като в сряда той и председателят на ДПС Делян Пеевски поискаха и оставката му. След това групата на ПП-ДБ го защити. Повод за обвиненията къв Тагарев е забавената военна помощ за Украйна, която и към момента продължава да се намира на територията на България.

Президентът каза още, че напоследък имало странни критерии за оценка на министри и добави:

"За Тагарев казват, че той трябва да освободи поста, защото той не прави достатъчно за Украйна, което за мен е висша форма на нихилизъм... Кога ще попитат българите дали харесват Тагарев и какво прави той за сигурността в страната."

След това президентът заключи, че очаква да види "министър на отбраната, който ще работи приоритетно за сигурността на страната".

Държавният глава заяви, че е поканил турския си колега Ердоган и добави, че се надява визитата да се случи още тази година. По думите му едно такова събитие изисквало сериозна подготовка. След това Радев на два пъти повтори, че ще е нужно "устойчиво правителство", с което стана ясно, че допуска нов вот.

По повод войната в Украйна Радев реши да влезе в реториката на руския президент Владимир Путин и също използва заплахата на Кремъл за ядрена война:

"Стигнем ли до употреба на ядрени оръжия, нещата губят смисъл", каза днес Радев.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14